Do babyboxu v Hloubětíně někdo odložil několikaměsíční holčičku

Praha 16. října (ČTK) – Do babyboxu v pražském Hloubětíně odložil někdo dnes vpodvečer několikaměsíční holčičku. Je zdravá, dostala jméno Zuzana. ČTK o tom informoval zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Děvčátko je 17. letošním dítětem v babyboxu. Schránka v Hloubětíně funguje od června 2005, bylo do ní odloženo 28 dětí.

„Signalizace se ozvala v 18:14:34 a děťátko bylo vyzvednuto v 18:15:10, tedy za pouhých 36 vteřin. Děkuju a gratuluju zdravotníkům v hloubětínské klinice,“ uvedl Hess. Podle něj byla holčička oblečená v modrých tepláčcích a červeném svetříku. „Kmotrou je Zuzana Tornikidis, ředitelka Nadace Agrofert, jež mi dnes předala darovací smlouvu na mimořádně velkorysou sumu,“ dodal.

Právě babybox v Hloubětíně byl v roce 2005 zprovozněn jako první v Česku. Funguje v podstatě jako novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. V Česku nyní funguje 76 těchto schránek. Celkově bylo do babyboxu odloženo 111 holčiček a 86 chlapečků.

Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.