Dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech by do roku 2024 mělo přibýt lékařů

Aktuálně | 6. 6. 2022

DPN Opařany zřizuje ministerstvo zdravotnictví. Podle ředitele nemocnice Michala Goetze je navýšení úvazků na 10 podmínkou pro zachování jejího provozu. „Vzhledem k počtu lůžek a plánovaných terapeutických aktivit, což znamená ambulanci a stacionář, je to nejnižší možný pro to, abychom dodrželi to, co plánujeme,“ uvedl Goetz.

 

Podle Válka je důležité, aby nemocnice zůstala v Opařanech, kde má potřebné zázemí a nabízí pacientům odpovídající služby. „Domlouvali jsme se na tom, aby kvalita péče odpovídala tomu, co obnáší moderní pedopsychiatrie třetího tisíciletí a aby se děti vracely v co nejvyšší kvalitě do života,“ uvedl ministr zdravotnictví.

 

DPN v Opařanech patří mezi pouhá tři pracoviště tohoto druhu v zemi. Navíc jako jediná nemocnice v republice má specializované oddělení pro pacienty s těžkými neuro-vývojovými poruchami a disruptivními projevy.

 

Jihočeský hejtman Kuba uvedl, že opařanská nemocnice představuje unikátní zdravotnické zařízení. „Je třeba si říct, že něco podobného nevybudujeme tak, že postavíme dům a dáme do něj postele. V případě Opařan se jedná o organizaci postavenou na práci lidí. Proto je klíčová zpráva, že Opařany nekončí a navíc se budou rozvíjet a mají představu, jak budou vypadat za pět nebo deset let,“ řekl Kuba.

 

Odchod psychiatrů

Nemocnici delší dobu chyběli atestovaní dětští psychiatři, z nichž v zařízení zůstaly jen ředitelka a primářka. Obě dvě však loni v prosinci odcházely do důchodu, a Opařanům tak hrozilo, že nebudou mít kvalifikovaný personál. Nemocnici se nakonec podařilo sestavit tým lékařů, kteří v ní nyní pracují.

 

Opařanská nemocnice má 60 lůžek, což představuje 13 procent z celkového počtu pedopsychiatrických lůžek v České republice. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od tří do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky. DPN se loni stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021. Cenu uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví.

 

Areál nemocnice je v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, což byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září 1887. Psychiatrickou péči o dospělé v roce 1924 nahradila dětská psychiatrie.