Dětská horečka – jak dítěti co nejrychleji ulevit?

Když postihne horečka dospělého člověka, obvykle si s ní hlavu příliš neláme a pomocí léků ji během chvíle srazí. Když se s ní ale potýká malé dítě, může to maminku pořádně rozhodit. Jak se s horečkou u dětí popasovat a kdy je na čase navštívit lékaře?

Horečka je přirozená reakce při oslabení imunitního systému, kdy nám tělo dává znamení, že se něco děje. Jedná se o žádoucí jev, pomocí kterého organismus dostává ven z těla něco, co tam nepatří. U méně vážných případů jde pouze o zvýšenou teplotu, která se u lidí pohybuje mezi 37 °C a 38 °C. O horečce je řeč, když teplota vystoupá přes 38 °C.

Jak dítěti změřit teplotu?

Přimět malé dítě ke změření teploty nemusí být sranda. U novorozenců a kojenců se nejčastěji přistupuje k měření teploty v konečníku. K tomu slouží digitální teploměr, který může mít ohebnou špičku, aby proběhlo měření co nejhladčeji. Vždy je ale potřeba být velice opatrní, abychom miminku nezpůsobili bolest. Ideální je použití také oleje nebo vazelíny. Při měření teploty tímto způsobem je nutné po změření odečíst 0,5 °C (pokud tedy naměříte 38 °C, ve skutečnosti má dítě teplotu 37,5 °C).

U starších dětí probíhá měření běžným způsobem v podpaží. Na trhu jsou již ale velmi běžné i bezkontaktní teploměry, které změří teplotu během pár vteřin z oblasti čela. Jejich výhoda je především v možnosti měření teploty i během spánku dítěte.

Příznaky horečky u dětí

Horečka je u dětí v některých případech snadno rozpoznatelná ještě před změřením teploty. Můžeme totiž sledovat určité změny v jejich chování a vzhledu, mezi které patří:

  • podrážděnost doprovázená častějším pláčem a únavou,
  • nechutenství,
  • zimnice,
  • pocit žízně,
  • rychlejší dýchání,
  • horká kůže, především tváře,
  • průjem.

Horečka má dvě fáze

Horečku můžeme rozdělit do dvou fází. V první fázi teplota postupně stoupá v důsledku boje imunitního systému s patogeny, které do těla právě vstoupily. U dítěte můžeme sledovat studené nohy a ruce, zimnici a zvýšenou citlivost na bolest. V tuto chvíli je nutné tělo zahřát i zvenku, takže dítě teple oblečeme a přikryjeme ho dekou.

druhé fázi, která obvykle nastupuje po několika hodinách či druhý den, se teplota začne držet na určité rovině. Organismus začíná horečku vypouštět z těla ven, což se projevuje tím, že má dítě i navenek horké v podstatě celé tělo. Pokus se kromě těchto příznaků cítí dítě dobře, je vhodné nechat horečku pracovat a nesnažit se ji srazit. Tělo se tak rychleji vypořádá s nemocí, která horečku vyvolala.

Jak srazit horečku?

Pokud se dítě necítí dobře, trápí ho bolesti a nemá chuť k jídlu, je na řadě sražení horečky. K tomu jsou určeny léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu. Pro nejmenší děti jsou vhodné sirupy a čípky, starší děti se pak vypořádají s běžnými tabletami či žvýkacími pastylkami. Dávkování je závislé na váze dítěte, pokud si ale nejste jisti, vždy se raději obraťte na svého lékaře.

Dítě během horečky potřebuje hlavně hodně odpočinku. Nejlépe se s ní vypořádá v místnosti, která není přetopená, ale ani tam není příliš chladno. Zároveň je ale potřeba pravidelně větrat, aby mělo dítě přísun čerstvého vzduchu.

Pomoci můžou i babské rady

Podání léků není vždy jediná cesta, kterou se musíme vydat. Pomoci můžou i babské rady, mezi které patří například zábaly dítěte.

Do vlažné vody namočíme ručník nebo prostěradlo, do kterého dítě zabalíme. Venku mu necháme ruce a nohy. Na zábal přidáme ještě jednu vrstvu, kterou je suchý ručník či deka. Dítě necháme takto zabalené 10 minut a poté změříme teplotu. Pokud se nesnižuje, zábal zopakujme po půl hodině a následně během dne znovu.

Kdy navštívit lékaře?

Na otázku, kdy je na čase vyhledat lékařskou pomoc, se neodpovídá snadno. Na každé dítě působí horečka jinak, atak je na místě při zpozorování jakékoliv komplikace či nevšední reakce lékaře navštívit. Existují ale případy, které pomoc odborníka v každém případě vyžadují. Mezi ty patří:

  • malátnost dítěte,
  • opakované zvracení,
  • krvavé skvrnky na kůži a mramorovaná kůže,
  • nízký příjem tekutin,
  • přetrvávající chladné končetiny,
  • dlouhodobě neklesající vysoká horečka.

Pokud se horečka objeví u miminka do 3 měsíců věku, návštěva lékaře je na místě v každém případě. A o pomoc ho neváhejte požádat kdykoliv si nebudete stavem dítěte jisti.