Desítky zemřelých z Ostravy už byly převezeny ke spálení jinam

Ostrava 11. ledna (ČTK) – Z krematoria v Ostravě bylo v sobotu převezeno 58 zesnulých ke zpopelnění do jihomoravských Hustopečí. Ostatky byly převezeny za pomoci moravskoslezských hasičů a asistence policie. ČTK to dnes řekli mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská a ředitel Krematoria Ostrava Ivo Furmančík. Krematorium je jediné v Moravskoslezském kraji a jeho kapacita nestačila na zpopelnění zesnulých, jejichž množství se v posledních měsících i kvůli koronavirové pandemii zvýšilo.

„Převoz se už zrealizoval o víkendu. Podařilo se sehnat tahač, který jsme ještě v pátek neměli,“ řekl bez detailů ředitel.

Vojkovská uvedla, že krematoria běžně využívají svých služeb navzájem i obecně během roku, například při technologických odstávkách či poruchách kremačních pecí. „Veškeré činnosti s tím spojené jsou prováděny dle zákonných předpisů, stejně bylo postupováno i v případě převozu těl z ostravského krematoria,“ uvedla mluvčí.

Ostravské krematorium je největší v zemi. Je ale jediné v kraji, jenž patří mezi nejlidnatější. Má téměř 1,2 milionu obyvatel. Zařízení pracuje na maximum, nestačí to ale na zpopelnění zesnulých, jichž bylo podle Furmančíka v posledních měsících o 60 procent víc, než je běžné.

Krematorium dokáže za den zpopelnit maximálně 60 zemřelých. Normálně zpopelňuje měsíčně v průměru 950 až 970 těl, v prosinci jich bylo 1570.

Pro skladování mrtvých krematorium na podzim přistavělo dodatečné chladicí zařízení. V posledních týdnech přidalo dva mrazicí kamiony.

V Česku je 27 krematorií, na každý kraj tak většinou připadají dvě. Hlavní hygienička Jarmila Rážová minulý týden řekla, že jejich kapacita je dostatečná a problém má pouze Moravskoslezský kraj, kde bývá kritická situace i při výskytu jiných nemocí.

Náměstkyně ostravského primátora Kateřina Šebestová (ANO) to dnes odmítla. „Vůči takovému tvrzení se ohrazujeme. Ostravské krematorium se až nyní, poslední týdny, potýká s výrazným nárůstem zemřelých, který jednoznačně souvisí s probíhající pandemií, proto jsme upozornili na tento stav Ústřední krizový štáb a pomohli s návrhem řešení,“ uvedla Šebestová.

Považuje za pravděpodobné, že podobnou situaci budou řešit i jiná krematoria v Česku. „Proto uvítáme centrální koordinaci a operativní přerozdělení těl zemřelých při případném naplnění kapacit některých kremačních zařízení. Té se ujalo ministerstvo pro místní rozvoj,“ uvedla.

Zemřelé lze pohřbívat i do země, nejen žehem. V Moravskoslezském kraji je ale i za běžného stavu počet pohřbů do země minimální.