Den dětí oslaví i ty ze zkumavky, v Česku jich je už 170 tisíc

Den dětí se každý rok týká také řady těch, které byly počaty díky c. V Česku se takto každý rok narodí kolem pěti tisíc dětí, celkem jich je už zhruba 170 tisíc. Díky asistované reprodukci je aktuálně počato pět procent všech miminek, toto číslo se ovšem stále zvyšuje a odborníci odhadují, že v budoucnu to bude až polovina všech novorozenců. 

 

Na českých klinikách každý rok roste počet umělých oplodnění. Problémy s početím totiž zažívá každý pátý pár, a to především kvůli odkládání těhotenství do pozdějšího věku.  Jako „neplodný“ je pár definovaný po roce neúspěšných pokusů o početí dítěte. Žena by si měla nechat vyšetřit hormonální profil a podstoupit ultrazvukové vyšetření. U mužů je potřeba udělat spermiogram a zjistit kvalitu a počet pohyblivých spermií. Vyšetření je bezbolestné.

 

Centrum reprodukční medicíny (CRM) ISCARE patří v Česku k zařízením s nejvyšší úspěšností umělého oplodnění. Díky lékařům z tohoto zařízení už přišlo na svět téměř 12 tisíc dětí, které se tradičně setkávaly na největším srazu dětí ze zkumavky v Evropě. Po dvouleté nucené pauze bude toto setkání letos na podzim obnoveno.  Akce, která je letos plánovaná na 11. září, se uskuteční v Praze, setkání se pravidelně těší velké oblibě a účast se v minulosti pohybovala v tisícovkách účastníků. „Podobná setkání organizujeme řadu let, držíme také světový rekord v počtu dětí ze zkumavky na jednom místě,“ prozradil Jan Lacheta, primář CRM ISCARE. „Pomoc se založením rodiny neplodným párům už pro nás na klinice dávno není jen zaměstnáním. Být svědkem toho, jak „naše“ děti rostou, sílí a dospívají, je k nezaplacení. Možná i díky tomu máme velmi vysokou úspěšnost léčby,“ dodal.

 

Nechte se vyšetřit v rámci Dne neplodnosti

V ISCARE na problematiku neplodnosti každoročně poukazují během národního Dne neplodnosti, letos jej bude doprovázet čtyřdenní edukační kampaň a akce pro veřejnost, která má za cíl upozornit veřejnost na stále rostoucí počet párů, kterým se nedaří počít potomka přirozenou cestou. V rámci Dne neplodnosti, který letos připadá na pondělí 6. června 2022, nabízí klinika ISCARE možnost nechat si vyšetřit své reprodukční zdraví, a to zcela zdarma. Muži mohou přijít zdarma na vyšetření na spermiogramu bez nutnosti žádanky a objednání předem, a to kdykoliv od 6. do 9. června, v odpoledních hodinách od 13 do 16 hodin. Párům, kterým se nedaří početí přirozenou cestou, odborníci z kliniky ISCARE nabízejí v tomto týdnu bezplatné vstupní konzultace opět bez nutnosti objednání předem. Více informací na https://www.iscare.cz/.

 

Jedno z největších gynekologických center slaví 30 let

Na 1. června připadá také výročí založení GynCentra, zařízení poskytující komplexní gynekologickou péči, je od letošního roku součástí ISCARE. Letos uplynulo již 30 let od jeho vzniku. Klinika díky tomu nabízí široké portfolio služeb – od gynekologické prevence až po operativu, plastickou gynekologii až po léčbu neplodnosti. Od loňského roku se navíc ISCARE může pochlubit novými moderními prostory, kde nabízejí klientům špičkové lékařské vybavení a kvalifikovaný personál. Sídlo kliniky je nyní v budově v ulici Českomoravská v Praze 9 Libni přímo vedle O2 arény. „Díky komplexní škále odborností umožňujeme pacientům podstoupit například předoperační vyšetření, kvalitní lůžkovou rehabilitaci nebo vyšetření rentgenem a magnetickou rezonancí přímo u nás v budově. Pacienti tak nemusí nikam cestovat a celá léčba probíhá pod jednou střechou,“ vysvětluje Tomáš Juříček, generální ředitel ISCARE.

 

„V rámci operační péče, zejména u velkých operací, se snažíme o poskytování kontinuální péče lékařem, který pacientku vyšetřuje v předoperační indikační poradně, následně provádí danou operaci, zajišťuje pohotovostní službu v den operace a poté pacientku kontroluje v pooperačním průběhu. Vytváří se tak užší kontakt, kdy daný lékař provede klientku prakticky celým obdobím od vlastní indikace až po kontrolu po operaci,“ doplňuje MUDr. Daniel Struppl, primář Centra gynekologie ISCARE.