Další znalec označil postup zdravotníků pardubické nemocnice za chybný

V květnu 2017 tehdy osmiletý chlapec podstoupil operaci mandlí. Čtyři dny poté začal na lůžkové části dětského oddělení masivně krvácet z operační rány. Sestry a lékařka jej nechaly s matkou odejít na ORL ambulanci a snažily se přivolat odbornou pomoc. Kvůli krvácení do úst dítě vdechlo krev a dusilo se, což způsobilo těžké poškození mozku. Od té doby je v takzvaném bdělém kómatu.

 

Podle Betky mělo dítě zůstat na dětském oddělení, protože každý pohyb jeho stav zhoršoval. Jakákoliv námaha zvyšovala krevní tlak a prohlubovala dýchání. „Dítě, které chodí a krvácí, aspirovat (vdechnout) krev musí. Nebylo v poloze, která by byla bezpečná, to byl primární problém,“ uvedl znalec. Poukázal však na to, že existují případy, že při masivním krvácení ani správný postup a přítomnost odborníků nemusí situaci zvládnout.

 

Zásah přivolaného ORL specialisty Romana Michálka, který chlapce v ambulanci resuscitoval a zaintuboval, označil za velmi dobrý. „Byl vystaven situaci, že přišel na poslední chvíli a všechno udělal dobře. V našem oboru je málo těch, kteří by takto dovedli jednat,“ řekl Betka. Po zveřejnění případu v médiích náměstek léčebné péče Pardubické nemocnice Michálek rezignoval. Jeho postavení mimo službu doporučil nemocnici hejtman Martin Netolický (ČSSD).

 

Obžalobě čelí i nemocnice jako právnická osoba. Její vina podle obžaloby spočívá v nedostatečně definovaných standardech upravujících postup zdravotnického personálu po zjištění krvácivých komplikací z operační rány po ORL operacích u dětských pacientů.

Odškodnění

Chlapcova rodina se domáhá odškodnění 22 milionů korun. Společnost Nemocnice Pardubického kraje jí původně nabízela 15,5 milionu korun, později částku ještě o něco zvýšila, definitivní dohoda ale stále není uzavřena. Zatím rodině zaplatila šest milionů korun jako zálohu.

 

Předseda soudu Karel Gobernac dnes jednání odročil na 22. března. Chce vyslechnout posledního znalce Miroslava Šedu z Fakultní nemocnice Olomouc. Na závěrečné řeči a vyhlášení rozhodnutí bude podle něj líčení odročeno na další termín.