Cvikov má novou zubní ordinaci, zájem o přijetí byl mezi pacienty enormní

Autor: Redakce | Zpravodaj | 30. 6. 2023

„Byl to nevyužitý prostor. Dřív tam byl Městský klub kultury a v prostorech, kde je zubní ordinace a recepce, byla restaurace. Takže se tam dělaly kompletní stavební úpravy,“ řekl starosta.

Podle něj druhého zubaře začali shánět už před několika lety. „Předvídali jsme, že celorepubliková problematika zubařů doběhne i Cvikov. A přestože ve Cvikově jednoho zubaře máme, tak jsme se snažili sehnat vhodné prostory a hlavně zubařku,“ uvedl Vrabec. Zájem o registraci podle něj potvrdil, že dalšího zubaře ve městě potřebují. „Navíc bohužel v okolí Cvikova několik zubařů skončilo,“ dodal.

Zubařka Tereza Prouzová má ordinaci ve Cvikově pronajatou na deset let. S žádostí o registraci u ní uspělo zatím 500 pacientů. „Nejsem v ordinaci na plný úvazek, budu se ještě střídat s dentální hygienistkou. A také nevím, s čím pacienti přijdou. Takže, aby neměli pacienti termíny třeba až za rok,“ řekla dnes ČTK. Počítá s tím, že počet pacientů postupně zvýší na 1500.

Otevření další stomatologické ordinace v Libereckém kraji považuje krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS) za potřebné. „Pokud jde o stomatologické ordinace, jsme na tom jako v celé České republice. Čili dle stomatologické komory jich je dostatek, avšak je mnoho pacientů, kteří nemají svého stomatologa. Přesněji řečeno nejsou registrováni u žádného z nich,“ řekl ČTK radní. Podle něj se nedá říci, které z míst v kraji je nejproblematičtější. V Libereckém kraji je podle České stomatologické komory 275 zubařů, na jednoho tak připadá 1609 obyvatel.

Obtížně se shánějí zubaři pro Frýdlantský výběžek na Liberecku. Hejnicím se stomatologa podařilo sehnat loni na podzim po více než pěti letech hledání a stovky lidí tam ve frontě na registraci čekaly už několik hodin před otevřením. Další zubní ordinace ve Frýdlantském výběžku přibyla letos před čtvrt rokem, konkrétně v Novém Městě pod Smrkem. V tomto pohraničním městě někteří obyvatelé marně hledali zubaře i přes tři roky.

Na podporu nově zřizovaných praktických a zubních ordinací vypíše Liberecký kraj letos v září dotační program. Obce na projekty uskutečněné v letošním roce mohou v případě zubní ordinace získat až milion korun. Místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla (ODS) uvedl, že si žádost podají. „Je pro nás dobrou zprávou, že je možno žádat i zpětně na již zrealizované projekty,“ dodal.