Čtvrtý nakažený člověk se vyléčil, dorazil milion respirátorů

Praha 20. března (ČTK) – Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku dnes dopoledne stoupl na 774. Nikdo na onemocnění COVID-19 dosud nezemřel, vyléčili se zatím čtyři pacienti. Zástupci vlády, která čelila kritice za nedostatek ochranných prostředků, dnes přišli na pražské letiště, kde půl hodiny před polednem přistálo letadlo s dodávkou 1,1 milionu respirátorů z Číny. Další dvě zásilky se čekají v sobotu. Odborníci i politici apelují na veřejnost, aby dodržovala omezení pohybu na veřejnosti a karanténu, jinak mohou nastat ještě drastičtější opatření. Schodek státního rozpočtu kvůli dopadům koronaviru na ekonomiku letos podle ministerstva financí překročí 100 miliard korun.

Tuzemské laboratoře k dnešnímu ránu provedly 11.619 testů, uvedlo na webu ministerstvo zdravotnictví, pozitivních z nich bylo 774. K dosud třem uzdraveným přibyla i žena z Moravskoslezského kraje, oznámil dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dodal, že i když roste počet infikovaných, věří, že se bude zvyšovat i počet vyléčených. Za čtvrtek přibylo 205 nakažených, což je dosud nejvyšší denní nárůst. Podle dosavadních informací je 63 pacientů s koronavirem v nemocnicích, z toho pět zůstává ve vážném stavu. Pro pacienta, který leží v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v kritickém stavu s nemocí COVID-19, budou moct lékaři použít experimenální lék Remdesivir. Americká firma Gilead, která ho vyrábí, schválila zařazení pacienta do svého programu a lék již odeslala do Česka. Nemocnice ho zatím neobdržela.

Do Česka dnes dorazila zakoupená zásilka 1,1 milionu respirátorů, první letadlo z Číny s dodávkou 150.000 rychlotestů na zjišťování nákazy novým typem koronaviru přistálo v Praze v noci na středu. Materiál z dnešní zásilky bude po vyložení ještě dnes přepraven do centrálního skladu v Pardubicích. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude po poledni jednat s hejtmany o jeho přerozdělení. Respirátory budou prioritně rozdány mezi nemocnice a zdravotnická zařízení. Pro veřejnost stát připravuje roušky, ale až po přednostním zásobení zdravotníků.

Stát plánuje, že nejméně po dobu následujících šesti týdnů by do Česka měla mířit každý týden tři letadla s dodávkami zdravotnického materiálu z Číny. V sobotu má čínská společnost China Eastern přivézt dalších sedm milionů roušek, následně pak obří letoun Ruslan, který si stát zapůjčil na Ukrajině, více než 100 tun roušek, respirátorů a testů na koronavirus nového typu. Ruslan přiletí na letiště v Pardubicích. Letadla, která si stát objednal u tuzemské společnosti Smartwings, jsou plánovaná jako záložní pro případ nouze.

Od pondělí platí v Česku mimořádné omezení pohybu lidí s výjimkou cest do práce, pro základní životní potřeby nebo k lékaři, zatím se mohou jít projít do parku či do přírody, ale nikoliv ve větších skupinách. Uzavřeny jsou hranice. Pokud budou lidé obcházet omezení pohybu a karanténu, může přijít na řadu úplný zákaz vycházení. Předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula to řekl v Právu. Doufá ale, že k tomu ČR nebude muset přikročit.

Ministerstvo zdravotnictví důrazně doporučilo lidem dodržovat o nadcházejícím víkendu zákaz volného pohybu a omezit návštěvy chat a chalup. Hamáček řekl, že lidé by měli s ohledem na hrozbu šíření nového typu koronaviru zvážit, jestli je nutné na chaty jezdit. Pokud ano, měli by se zdržovat ve své vlastní skupině a nevycházet mezi místní obyvatele, řekl. Některé obce mají z víkendového „nájezdu“ chalupářů z velkých měst obavy. Například zástupci z obcí na jihu Plzeňska uvedli, že Pražané se bez omezení a často bez roušek pohybují po obcích, uklízejí svá rekreační sídla, jezdí na sběrné dvory, nakupovat i na výlety.

Lidem nad 65 let je ode dneška na nákup potravin či drogerie nově vyhrazen čas mezi 07:00 a 09:00. Vláda ve čtvrtek po poradě s obchodníky změnila dobu, kterou původně stanovila na 10:00 až 12:00. Vymezený čas se přestal vztahovat na lékárny.

Velmi těžce dopadá koronavirová pandemie na ekonomiku. Schodek státního rozpočtu v letošním roce kvůli dopadům koronaviru na ekonomiku překročí 100 miliard korun, řekla dnes České televizi ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun. Schodek plánuje MF pokrýt běžnou emisní činností, tedy vydáním státních dluhopisů.

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) už pozastavila příjem žádostí o bezúročné půjčky v programu COVID. Zaslané žádosti bude vyhodnocovat, aby první úvěry mohla podnikatelům zasaženým v souvislosti s koronavirem nebo vládními opatřeními poskytnout do dvou týdnů. Současně připravuje pokračování programu.

abz rot