ČT natáčela v sušické nemocnici detektivní seriál Vzteklina

Sušice (Klatovsko) 14. července (ČTK) – Režisér Tomáš Bařina natáčel v sušické nemocnici svůj seriálový debut s názvem Vzteklina. Točilo se za plného provozu nemocnice. Na nemocničních chodbách odříkávaly své dialogy známí herci, jako například Kryštof Hádek nebo Filip Čapka, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Pavel Pechoušek.

V nemocnici se natáčela klíčová scéna. „Vypluje na povrch rozuzlení, které ukazuje motivaci k činu hlavní záporné postavy série,“ uvedl Bařina. Po 52 natáčecích dnech mu zbývá natočit ještě zhruba třetina seriálu. Příběh Vztekliny je situován do šumavské vesnice, kde se objevují nakažená zvířata. Seriál podle tvůrců slibuje šest hodin permanentního napětí plného tajemna a skrývající děsivé příběhy poválečné česko-německé vesnice.

Polovina děje je situována do šumavských exteriérů. Bařina, který je tvůrcem celovečerních snímků Bobule nebo Román pro muže, ocenil spolupráci s personálem nemocnice. „Když běží kamera a vystoupí z výtahu zmatený pacient, tak je to často i ku prospěchu celého záběru, i kdyby se do filmu měl dostat pouze zvuk,“ řekl. V komparzu se objevuje hodně místních obyvatel.

Hádek, který hraje virologa Pavla Rogla, hledá příčinu nákazy vzteklinou a dohlíží na vakcinaci. Pověřen je také vypracováním odborného posudku pro kriminalisty vyšetřující záhadnou dvojnásobnou vraždu, která se stala v okolních lesích. Nelze totiž vyloučit, že má spojitost s nákazou.

„Jsem rád, že prostředí naší nemocnice je pro filmaře atraktivní. Vždyť se nedávno objevila v obou řadách momentálně nejsledovanějšího seriálu Policie Modrava,“ řekl ředitel Petr Čapek.

Filmový štáb se nejvíce pohybuje v okolí Sušice, zejména v obci Dolní Těšov, což je seriálová obec s názvem Bučina. Právě zde se začnou objevovat zvířata nakažená vzteklinou. Mimo Sušici natáčel také v Rejštejně, Albrechticích, Nuzerově nebo na hradě Kašperk. Režisér se těší, až s kamerou zavítá do zaniklé vesnice Wunderbach u Rejštejna nebo do Prášil. ČT by měla seriál vysílat v lednu příštího roku.

C. K. veřejná okresní nemocnice Františka Josefa I. v Sušici byla otevřena v roce 1898. Teď má 160 lůžek a přes 200 zaměstnanců.

Václav Prokš kš