ČR začne postupně otevírat obchody, vládní plán sklízí i kritiku

Praha 15. dubna (ČTK) – Česko se připravuje na postupné uvolňování omezení a zákazů, které od půlky března utlumily běžný život i ekonomiku. Scénář na příští týdny představila vláda v úterý, plán ale sklízí kritiku. Pro podnikatele je příliš konzervativní a nelogický, restauratérům chybí přesnější pravidla, opoziční politici postrádají detaily o podpoře podnikatelů. Pandemie koronaviru se v Česku drží pod kontrolou, podařilo se zabránit nekontrolovanému šíření onemocnění covid-19 a nemocnice zvládají péči o nakažené pacienty včetně těžkých případů.

Obchody, provozovny služeb, restaurace nebo památky se mají otevírat a kulturní a sportovní akce obnovovat v pěti etapách od 20. dubna do 8. června. Postupně začne nabíhat i výuka, školy se otevřou jen částečně a jen pro některé žáky. Běžnou péči o pacienty mohou začít obnovovat i nemocnice, kromě nich by měly postupně na běžný režim přejít i ambulance. Ministerstvo práce a sociálních věcí má připravený plán otevírání sociálních služeb, čeká ještě na počty nakažených za Velikonoce. Řada větších akcí se dál ruší nebo přesouvá a v zemi platí omezení pohybu a cestování.

Připomínky k vládnímu plánu dnes poskytla Hospodářská komora a další svazy. Vadí jim, že s nimi vláda plán nekonzultovala. Vládu vyzvaly, aby zveřejnila a obhájila data a model, na kterém svůj plán rozvolňování omezení postavila. Někteří restauratéři pak po vládě chtějí přesnější pravidla pro otevření, nejasné je pro ně třeba fungování vnitřních toalet při obnoveném provozu zahrádek či o případném povinném rozestupu hostů. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček ale plán vlády považuje za vyvážený a opatrný, v případě nárůstu počtu nakažených lidí podle něj umožňuje „zatáhnout za záchrannou brzdu“.

Firmy, kterých se vládní omezení dotkla, počítají ztráty. Podle prodejců aut se letošní prodeje nových vozů propadnou zhruba o 30 procent z loňských 250.000 vozů. Autosalony i autobazary se budou moci po měsíci otevřít od pondělí. Zavření restauračního trhu na tři měsíce bude mít nepříznivý dopad i na minipivovary. Majitelé je budou muset prodávat nebo zavřít a podle svazu minipivovarů se tak rozhodne 40 procent z nich. Před krizí bylo v Česku 500 minipivovarů. V průzkumu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů firmy nahlásily snížení výroby až o 40 procent v důsledku pandemie, hromadné propouštění ale neplánují.

Do škol se výuka do prázdnin v plném rozsahu nevrátí. Příští týden by se mohly konat například státnice, pro maturanty se dveře škol zřejmě otevřou 11. května a skupinám školáků z prvního stupně základních škol 25. května. Nebude to ale formou povinné docházky a bude záležet na rozhodnutí rodičů. Skupiny budou fungovat i odpoledne, nahradí tak klasickou školní družinu. Pro první i druhý stupeň základních škol zůstane nadále nosná výuka na dálku. Ředitelé základních škol dnes ale ČTK řekli, že plán otevřít školní skupiny je stále plný nejasností. Není například zřejmé, kolik dětí do škol začne chodit ani zda pro ně školy budou mít dost vyučujících a jak se fungování skupin skloubí s výukou na dálku. Podle ministra školství Roberta Plagy by neměli mít rodiče nárok na ošetřovné, pokud dítě do školní skupiny umístí. Školním rokem omezení pro děti a rodiče neskončí, letní tábory se možná budou moci uskutečnit až ve druhé polovině prázdnin.

Částečný návrat k běžnému životu má pomoci takzvaná chytrá karanténa, která podle údajů z mobilů či platebních karet umožní zrychlené zjišťování potenciálně nakažených. Po nynějším testovacím provozu v několika krajích se má v celé zemi naostro rozjet od 1. května.

Kvůli pandemii se už zrušily nebo posunuly stovky kulturních, společenskýchsportovní akcí, od lokální po mezinárodní. Letos se například nepůjde tradiční pochod Praha-Prčice. Nejistota ohrožuje i konání letních hudebních festivalů, jejich pořadatelé stále vyčkávají a doufají, že vláda rozhodne co nejdřív. Státní památky se otevřou 8. června, zatímco běžně začíná hlavní sezona 1. dubna. Národní památkový ústav odhaduje ztrátu způsobenou omezením kvůli koronaviru do konce května na 150 milionů korun.

V Česku je aktuálně 6216 případů nákazy, vyléčených od rána přibylo 143 na 819 a za dnešek zatím nikdo nezemřel. Ve světě dnes počet nakažených přesáhl dva miliony, první milion byl překročen na začátku dubna. Podle zdravotnických statistiků bude koncem dubna v Česku zhruba 10.000 pozitivních případů covid-19. Do jejich modelu se promítá počet neodhalených případů v populaci. Současné předpoklady počítají asi s deseti procenty, přesnější údaje ukáže studie na vzorku populace. Data se začnou sbírat v půlce příštího týdne a výsledky budou asi za dva týdny. Lidé se mohou k testování hlásit dobrovolně. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je zásadní, že v ČR nepřibývá lidí, kteří potřebují léčbu v nemocnici. Zdravotnický systém péči o hospitalizované zvládá, a nemocnice tak mohou začít obnovovat péči o další pacienty.

gcm snm