ČR a SR se vzájemně podpoří ve snaze získat unijní agentury

Lednice (Břeclavsko) 4. září (ČTK) – Česko a Slovensko se vzájemně podpoří při snaze o získání nového sídla evropských agentur, které se po odchodu Velké Británie z Evropské unie odstěhují z Londýna. Na tiskové konferenci po společném jednání obou vlád to dnes řekl slovenský premiér Robert Fico. Česko vyjádřilo zájem o umístění Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA), Slovensko se chce stát sídlem Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Fico prohlásil, že se Česko a Slovensko vzájemně podpoří už v prvním kole hlasování o novém umístění obou agentur. Zdůraznil, že na Slovensku zatím žádná unijní agentura nesídlí, což by se podle něj mělo změnit.

Nová sídla pro agentury nabízí Evropské komisi 23 měst, přičemž některá mají zájem o obě instituce. Celkem komise dostala od členských států Evropské unie 27 nabídek. Po přijetí kandidatur EK hodnotí, zda vybrané místo je schopné zajistit nepřetržitou činnost agentur, dostupnost pro všechny členské státy, ale i existenci odpovídajícího vzdělávacího systému a sociálního zabezpečení a zdravotnické péče pro rodiny zaměstnanců agentur.

Výsledky posouzení budou zveřejněny 30. září. V říjnu se pak budou posudky zabývat zástupci členských států na půdě Rady EU a o konečném rozhodnutí budou hlasovat v listopadu. Agentury by se měly z britské metropole odstěhovat po brexitu, k němuž by podle unijního práva mělo dojít v březnu 2019.

str mha