Corriere della Sera: Jaký je sex po padesátce?

Řím 7. ledna (ČTK/Corriere della Sera) – Zatímco u žen nastupuje menopauza, pro muže neplatí to, co se jeden čas nazývalo andropauza. Jaké jsou hlavní fyzické změny v této fázi života, které jsou spojeny se sexuálním životem? Především platí, že zdravý sexuální život dělá dobře v každém věku, píše italský deník Corriere della Sera.

Prospěšnost sexu potvrzuje studie britské Cambridgeské univerzity, v níž vědci analyzovali údaje týkající se 6879 osob v průměrném věku pětašedesáti let. Ženy a muži, kteří uváděli, že v uplynulém roce pravidelně provozovali sex, hodnotili celkovou pohodu, doslova radost ze života, lépe než stejně staří lidé, kteří uváděli, že intimní vztahy neměli. „Předchozí výzkumy ukázaly, že časté sexuální vztahy jsou spojeny se sérií výhod pro dobrou duševní i tělesnou pohodu, lepší kvalitu života, a s menší pravděpodobností výskytu některých chorob. Experti na lidské zdraví by měli uznat, že staří lidé nejsou asexuální a že aktivní sexuální život je spojen s lepší pohodou,“ uvedl hlavní autor studie Lee Smith.

V posledních desetiletích se sexualita radikálně změnila, a to jak u mužů, tak u žen. Dnes je téměř běžné, že i sedmdesátníci mají svůj sexuální život. Mnozí lidé se po padesátce obávají, že jejich sexuální život s partnerem už nebude takový jako dříve, protože nastupují nevyhnutelné fyzické změny. „Biologický věk je dnes úplně jiný než u předchozí generace. I v sedmdesáti letech začíná být sexualita plně prožívána díky terapii a lékům, které ji umožňují udržovat bez ohledu na fyzické změny spojené s věkem,“ uvádí Stefano Salvatore z kliniky San Raffaele v Římě.

Podle nedávné studie z Austrálie má 50 procent žen v sedmdesáti letech dobrý sexuální život. Ženy se setkávají s problémem suchosti pochvy a změnou tkání, které se stávají zranitelnějšími. To vede k některým problémům, především k inkontinenci. Dnes však je k dispozici léčba, která zajišťuje optimální výsledek.

U mužů neexistuje stav odpovídající menopauze. „Koncepce andropauzy je překonána, dnes se hovoří o částečné androgenetické nedostatečnosti, která je spojena s nízkou hladinou testosteronu,“ zdůrazňuje profesor Vincenzo Mirone z Univerzity Federico II v Neapoli. „Pokles tohoto hormonu může být spojen s nadváhou, malou fyzickou aktivitou, stresem a depresemi,“ dodává. Aby muži vyřešili problém s erekcí, užívají takzvané pilulky lásky. „Velký problém tkví v tom, že tyto léky často kupují na internetu. Lépe je obrátit se na lékaře specialistu, který provede některé testy a pak rozhodne o terapii,“ říká Mirone.

„Je důležité, aby se muži po padesátce obrátili s jakýmkoli sexuálním problémem na urologa. Stejně tak je důležité, aby nekupovali léky na internetu. Pokud jde o praktické rady, největším nepřítelem erekce je kouření, protože nikotin uzavírá cévy vedoucí do pohlavního údu. Pro zdravý sexuální život je tedy třeba nekouřit nebo s kouřením přestat. Kromě toho je žádoucí věnovat se pravidelně fyzické aktivitě. Nesmíme zapomínat ani na to, že v některých případech jsou problémy s erekcí příznakem nastupující vážnější kardiovaskulární choroby, vysokého krevního tlaku či cukrovky. Problém s erekcí se nesmí nikdy podceňovat, je třeba jej prodiskutovat s lékařem,“ uzavírá Mirone.

pel mka