Corriere della Sera: Broskve jsou elixírem krásy

Řím 30. srpna (ČTK/Corriere della Sera) – Broskve, tento druh letního ovoce, jsou nejen chutné, šťavnaté a hasí žízeň, ale také dělají dobře našemu organismu a jsou elixírem krásy, který dělá pleť zářivější, píše italský deník Corriere della Sera.

Mezi nejdůležitější plusy broskví patří, že napomáhají dobrému trávení. Je to díky vláknině, průměrná broskev totiž zajistí téměř deset procent denní potřeby organismu. Pomáhají nejen proti zácpě a chrání trávicí soustavu, ale přispívají také ke snižování hladiny cukru v krvi. Broskve navíc obsahují probiotika nezbytná pro střevní bakterie.

Mají vysoký obsah vitamínu C (více než 15 procent denní potřeby), který je nezbytný pro růst a fungování mnohých imunitních buněk, a vitamínu A (deset procent doporučované denní spotřeby), který pomáhá sliznicím dýchací soustavy, jež vytvářejí ochrannou bariéru před choroboplodnými zárodky. Díky přirozeným antibakteriálním vlastnostem broskví je toto ovoce významným spojencem imunitního systému.

Broskve jsou tvořeny z více než 85 procent vodou a jsou tak skutečným elixírem mládí pro pleť. Kromě toho, že obsahují antioxidanty, jsou bohaté na beta karoten, který chrání pleť před škodlivými účinky slunce a dodává jí zářivost. Obsah vitamínu C, který přispívá k tvorbě kolagenu, zlepšuje elastičnost pleti.

Mezi mnoha jinými vlastnostmi vitamín A také prospívá zraku. Jeho nedostatek vede k chorobě známé jako xeroftalmie, vysychání spojivky a rohovky oka, které může poškodit zrak a způsobit noční slepotu. Lutein a zeaxantin z broskví pomáhají chránit sítnici a mohou snížit riziko vzniku maskulární degenerace a šedého zákalu.

Broskve také mohou snižovat riziko rakoviny. Jedna studie prokázala, že antioxidanty, které broskve obsahují, brání růstu a šíření zhoubných buněk, zejména pokud jde o rakovinu prsu.

Nedávný výzkum ukázal, že bioaktivní látky obsažené v broskvích mají protizánětlivé vlastnosti a působí proti obezitě. Mají schopnost regulovat hladinu cukru a inzulínu v krvi. To spolu s vysokou koncentrací vlákniny a vody činí z broskví prostředek, jak držet pod kontrolou váhu.

Antioxidanty obsažené v broskvích bojují s oxidačním stresem, v podstatě nerovnováhou mezi produkcí volných radikálů, které škodí buňkám, a mezi schopností organismu čelit jejich škodlivým účinkům. To je jedním z faktorů přispívajících k neurodegenerativním chorobám jako je Alzheimer.

Broskve také upravují krevní tlak a chrání tělo před nafouknutím. Zde hraji zásadní roli draslík, který působí jako přírodní diuretikum a přispívá k odbourávání nadměrného sodíku. Tím umožňuje zmírňovat krevní tlak na srdce a tepny.