Co je zánět dutin a jak ho léčit?

Autor: redakce | Prevence a léčba |

Rýma v podzimním období potrápí většinu z nás, někdy se z ní ale může stát zánět dutin. Ten je často spojen se zánětem sliznice a může nám hodně znepříjemnit následující dny. Jak zánět dutin poznat a jak ho co vyléčit?

Čím je zánět dutin způsoben?

Nejčastější příčinou výskytu zánětu dutin jsou viry. Ty naruší povrch sliznice, které se nachází v dutinách lebky, a následně se na ní začnou množit nežádoucí bakterie. Není ale pravidlo, že za tímto onemocněním stojí právě viry, příčiny mohou být různé:

  • virové onemocnění společně s rýmou,
  • alergická rýma,
  • nadměrné užívání některých léků,
  • infekce zubu,
  • úraz hlavy,
  • vrozená vada.

Příznaky zánětu dutin

Základním příznakem při diagnostice zánětu dutin bývá tupá bolest hlavy, ale i obličeje. Nemocný pociťuje bolest především v oblasti čela a nad čelistmi, v některých případech přejde až do uší. Místa jsou citlivá i na dotek a bolest se stupňuje spolu s pohybem, změnou tlaku či při smrkání.

Dalším příznakem tohoto onemocnění může být i omezená funkce smyslových vjemů, a to čichu, chuti, ale i sluchu. Pacient se potýká s náročným vyprazdňováním nosních dutin v důsledku hustého hlenu, který může doprovázet i příměs krve. K těmto příznakům se může připojit i zvýšená teplota až horečka, bolest v krku a kašel.

Léčba onemocnění

Zánět dutin se léči podle jeho příčiny. Pokud se jedná o virový původ, je na místě především klid a podpora imunitního systému. Ke zmírnění příznaků v takovém případě mohou sloužit léky s protizánětlivým účinkem.

V případě bakteriální infekce je léčba doprovázena podáním antibiotiky. Dále lékař po zhodnocení stavu rozhodne, zda je nutné přistoupit také k punkci dutin. Ta spočívá v propíchnutí stěny dutiny a následném odsání obsahu.

Pokud má lékař podezření na šíření infekce prostřednictvím nosní mandle, je vhodné její odstranění.

Domácí léčba

V případě léčby, kterou můžete absolvovat i doma, se doporučuje prohřívání paží horkou vodou při teplotě 45 °C alespoň 30 minut. Ideální je být v předklonu, čímž dojde k lepšímu prokrvení sliznic a uvolnění hlenů.

Dutiny lze léčit i pomocí napařování, kdy stačí do hrnce s horkou vodou nakapat esenciální olej, ideálně mátový či meduňkový, přikrýt si hlavu nad hrncem ručníkem a inhalovat.

Nezapomínejte ani na stravu bohatou na vitamíny a dostatek odpočinku.