Čínský prezident slíbil nižší daně firmám zasaženým epidemií

Peking/Šanghaj 12. února (ČTK) – Čínský prezident Si Ťin-pching slíbil snížení daní a další podporu firmám z těch odvětví, která byla nejvíce zasažena epidemií koronaviru. Informují o tom dnes čínská média. Čína se tak snaží mírnit rostoucí ztráty a dopady na ekonomiku. Podniky čelí vysokým ztrátám kvůli nutnosti přerušit činnost v továrnách i kancelářích v důsledku zatím největších krizových opatření, jaká vláda v Pekingu kdy zavedla, uvedla agentura AP.

Dosavadní opatření proti šíření epidemie narušila turistiku i další odvětví. Některé podniky se sice začínají vracet k běžné činnosti, většina se ale ani tak nevyhne značným ztrátám. Prezident v televizi oznámil, že země potřebuje „udržet stabilní ekonomickou aktivitu a sociální harmonii“. K tomu by měl přispět i plán vládnoucí komunistické strany zajistit flexibilnější měnovou politiku a pomoci firmám obnovit činnost, jakmile to bude možné.

V pevninské Číně už na nový typ koronaviru zemřelo nejméně 1113 lidí, nakažených je téměř 45.000. Mimo pevninskou Čínu zemřeli dva lidé, jeden v Hongkongu a jeden na Filipínách.

spr