Číňan převážel v zavazadle lidské ruce

Peking 9. srpna (ČTK) – Bezpečnostní služba na autobusovém nádraží ve městě Tu-jün na jihozápadě Číny zažila nečekané překvapení. Bezpečnostní skener ukázal, že v zavazadle 50letého muže jsou lidské ruce. Muž po zadržení vysvětlil, že po úrazu byly amputovány jeho bratrovi, který ho požádal, aby je převezl domů.

„Zeptal jsem se ho, co má v zavazadle, a on mi odpověděl, že lidské ruce,“ popisuje situaci jeden ze zúčastněných. Zaměstnanci bezpečnostní služby muže ihned zadrželi, protože měli za to, že je zapletený do vraždy. Teprve poté nešťastník – média uvádí pouze příjmení Čeng – vysvětlil, že jsou to amputované ruce jeho bratra, který o ně přišel po zásahu elektrickým proudem.

Čeng dále řekl, že bratr ho požádal, aby mu s převozem končetin pomohl. Chtěl si je uložit, a mít tak jistotu, že po smrti budou končetiny pochovány spolu s jeho tělem. Má-li totiž nebožtík dojít klidu, musí být podle čínské tradice tělo po smrti zpopelněno či pohřbeno vcelku.

Případ, který se stal koncem července, rozproudil mezi čtenáři živou debatu: lékařský personál by totiž v případě převozu částí lidského těla měl správně poskytnout patřičné dokumenty.

Deník South China Morning Post s odkazem na zaměstnance autobusového nádraží uvedl, že cestující nemohou s ohledem na bezpečnost a hygienu převážet části lidského těla v autobusech, i kdyby měly všechny náležité dokumenty.

Ostraha muže propustila poté, co jeho výpověď ověřila v nemocnici, kde jeho bratr ležel. Čeng bude muset najít jiný způsob, jak amputované končetiny do domovského města dopravit, napsala místní média.

lsk hej