Čína ohlásila 22 nových případů covidu-19, Peking zmírní opatření

Peking 29. dubna (ČTK) – Pevninská Čína v úterý zaznamenala 22 nových případů nákazy koronavirem, o den dříve jich bylo šest. S odvoláním na čínské úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Doposud byla v pevninské Číně, která nezahrnuje Hongkong a Macao, potvrzena nemoc covid-19 způsobená koronavirem u 82.858 lidí. Žádné nové úmrtí stejně jako za pondělí nebylo hlášeno, a tak oficiální bilance počtu obětí spojených s nákazou v nejlidnatější zemi světa zůstala na 4633.

S výjimkou jednoho byly všechny úterní případy infekce zaznamenány u lidí, kteří do Číny přicestovali ze zahraničí, uvedla čínská Národní zdravotnická komise v dnešním prohlášení. O den dříve evidovala Čína tři importované případy.

Nově se mají uvolnit opatření, která platí v hlavním městě Pekingu a jeho okolí. V Pekingu, Tchien-ťinu a přilehlé provincii Che-pej dosud kvůli koronaviru platil nepřísnější stupeň výstrahy (tedy stupeň jedna) na čtyřbodové stupnici, to se ale podle místních úřadů má od čtvrteční půlnoci změnit. Peking a jeho okolí je jedno z posledních míst, kde tento nejpřísnější stupeň platí, mnoho jiných čínských provincií již omezení uvolnilo, aby se mohlo vrátit k běžné ekonomické aktivitě.

V Pekingu již tak nebude platit povinná čtrnáctidenní karanténa pro osoby, které do města přicestují z nerizikových částí Číny. Tou totiž musí nyní projít všichni, kdo do města přijedou, včetně jeho obyvatel. Snížení stupně výstrahy také znamená, že lidé na pekingských ulicích nebudou muset nosit roušky. Oproštění od karantény se ale nevztahuje na ty, co se vrátí ze zahraničí nebo rizikových provincií, jako je Chu-pej, která byla z čínských provincií koronavirem nejvíce zasažená.

Uvolňování opatření po celé Číně přicházejí v návaznosti na výrazné snížení počtu nově infikovaných. V Pekingu byl v dubnu koronavirus potvrzen u 13 pacientů, poslední případ infekce se zde vyskytl před dvěma týdny, píše Reuters. Částečné zrušení karantény v hlavním městě přichází v době, kdy se zde chystá důležitá politická událost, tedy zasedání téměř 3000členného zákonodárného sboru.

Samostatně vede Čína statistiku takzvaných asymptomatických případů nákazy, což znamená, že u daných lidí je infekce koronavirem bez příznaků. Národní zdravotnická komise oznámila za úterý 26 nových případů, což je oproti pondělní bilanci pokles o 40 případů.

agl zpt mka jd