Chystané muzeum vaginy má prolomit tabu kolem tohoto orgánu

Londýn 22. dubna (ČTK) – Když se vystudovaná biochemička Florence Schechterová předloni dozvěděla, že na Islandu existuje muzeum penisů, řekla si, že by bylo spravedlivé, aby se vlastních expozic dostalo i vagině. V listopadu proto plánuje v centru Londýna otevřít muzeum zaměřené na tento ženský pohlavní orgán. Smyslem je prolomit tabu, které kolem ženské pochvy existuje.

„Je to opravdu důležité, protože jde o vysoce stigmatizovanou část těla. A to má ve světě důsledky,“ řekla Schechterová, která v současnosti shání peníze na zřízení stálé budovy, v níž by muzeum sídlilo. Během workshopů, debat i společenských akcí, jako jsou třeba výstavy či komediální večírky, chce upozornit na závažnou problematiku ženské obřízky, znásilnění, domácího násilí a reprodukčního zdraví.

„Zaměříme se na cokoliv, co je kolem této části těla tabuizované,“ říká Schechterová. Připomíná, že některé ženy se cítí trapně i tehdy, mají-li jít ke gynekologovi na screening rakoviny děložního čípku, nebo mají-li se bavit o menstruaci.

Podle lednového výzkumu Jo´s Cervical Cancer Trust (Joina nadace pro rakovinu děložního čípku) každá čtvrtá žena v Británii na preventivní prohlídky ohledně tohoto typu rakoviny nechodí. Skoro tři čtvrtiny přiznaly, že na testy nešly kvůli tomu, že se styděly.

Menstruace je v mnoha zemích stále tabuizovaným tématem. Například v Nepálu bylo dlouho tradicí krvácející ženy vykazovat z domova a nutit je po tuto dobu žít v chatrčích. V současnosti je to sice zakázané, nicméně stále jsou případy, kdy se ženy udusí kouřem z ohně, který si rozdělají, aby se zahřály. Začátkem letošního roku takto zemřela v chatrči v odlehlé horské vesnici v Nepálu žena se svými dvěma dětmi.

Podle Schechterové je důležité, aby do jejího muzea chodily děti, plánuje proto programy pro malé návštěvníky a jejich rodiče i pro školní třídy. Chce, aby se děti už od raných let o vagině nestyděly mluvit.

„Když se za své tělo stydí, je pro ně pak těžké o něm mluvit. Jde o to zbavit tuto část těla stigmatu a být upřímný ohledně toho, k čemu je,“ dodává Schechterová.

hab spr