Chřest a jeho blahodárné účinky na zdraví

Autor: Redakce | Prevence a léčba |

Chřestová sezóna je v plném proudu a vás možná zajímá, jestli má kromě výborné chuti také nějaké blahodárné zdravotní účinky. Věřte, že jich není málo a přečtěte si, s čím vším vám tato sezónní zelenina může pomoci.

Druhů chřestu je mnoho, nejznámější je však zelený, bílý a fialový. Během jeho sezóny v jarních měsících se v kuchyni objevuje velmi často, málokdo ale ví, jak moc prospěšný vlastně je. Nejenže má málo kalorií, zároveň je ale bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Zelenina plná zdraví prospěšných látek

Díky rozmanitému obsahu nejrůznějších vitaminů a minerálů je chřest zdraví prospěšný v mnoha ohledech. Je zdrojem vápníku, železa, hořčíku, draslíku, zinku, fosforu a jódu. Co se vitamínů týče, najdeme v chřestu vitamín A, C, E, vitamíny skupiny B a alkaloidy.

Díky obsahu betakarotenu je tato zelenina prospěšná pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic, ale dokonce může fungovat i jako prevence proti některým typům rakovinného bujení. Dále chřest povzbuzuje činnost ledvin a používá se jako prevence ledvinových kamínků i k jejich léčbě. Podporuje vylučování vody a má i detoxikační účinky. V neposlední řadě pomáhá při revmatismu a dně a posiluje srdce i imunitní systém. K zahození není ani při potřebě snížení krevního tlaku nebo při redukčních dietách.

Chřest jako elixír mládí či afrodiziakum?

Možná jste už někdy slyšeli o tom, že by měl chřest působit jako tzv. „elixír mládí“. O tom lze diskutovat, jedno je ale pravda – jeho vysoký obsah vitamínů a minerálů podporuje naší fyzickou i psychickou kondici, možná proto si takové označení zaslouží.

Často se o chřestu mluví také jako o přírodním afrodiziaku. Podle výzkumů lze připustit, že díky jeho velice příznivým účinkům na celkové zdraví a funkci mnoha orgánů je pravděpodobné, že po jeho konzumaci může dojít ke zvýšení libida.

Na rozdíl od některé zelenin jiného druhu má chřest jednu velkou výhodu – je vhodný pro každého. S čistým svědomím si ho můžou dopřát těhotné či kojící ženy, ale i děti.