Chirurgové Kroměřížské nemocnice nahradili část kloubu v lokti implantátem

Pacientka byla po těžkém poranění obou loktů, jeden loket by podle lékařů zůstal bez dané operace zcela nehybný. „Klasická rekonstrukce zlomeniny, která se běžně využívá, nebyla v tomto případě možná. Proto jsme se rozhodli pro využití implantátu, který dokáže zcela nahradit roztříštěnou část kloubu,“ uvedl lékař David Prchal, který operaci vedl.

Díky tom bude moci pacientka brzy ruku plně využívat. „Už několik dní po operaci začala pacientka rehabilitovat, což nám ukazuje skvělý výsledek. Díky náhradě kloubu bude její ruka fungovat zcela bez omezení,“ uvedl Prchal.

Pacientů, u kterých není možné kvůli devastujícímu zranění uskutečnit obvyklou rekonstrukci zlomené kosti, je za rok několik. „Dosud byli pacienti odesíláni do větších center, což nebude nyní třeba. Budeme schopni je ošetřit i na našem oddělení, a to právě s použitím cementovaného implantátu, který je nejmodernější metodou řešení tohoto problému,“ uvedl Prchal.

Kroměřížská nemocnice se díky úbytku pacientů s koronavirem postupně vrací k plánované operativě. „Jsme ale velmi opatrní v případě plánovaných výkonů, u kterých je předpoklad, že by pacienti skončili na JIP, protože počet lůžek tam stále není dostatečný. Stále také musíme mít dostatek lůžek pro akutní operace,“ řekla dnes ČTK mluvčí.