Cheb láká lékaře na ordinace, byty i peníze, doktorů má málo

Cheb 20. srpna (ČTK) – Město Cheb láká lékaře do města nabídkou nových ordinací, městských bytů i finančního příspěvku. Díky tomu se městu podařilo už s jedním lékařem dohodnout, že začne působit v Chebu, s dalšími město ještě jedná. Řeší tak citelný nedostatek praktických lékařů, ale i stomatologů a dalších odborných lékařů, řekl ČTK místostarosta Chebu Jiří Černý (VPM).

Podle Černého se město snaží nalákat lékaře přesto, že primárně je zajištění zdravotní péče na zdravotních pojišťovnách. Možnosti projednalo vedení města s 15 praktickými a dětskými lékaři, kteří ve městě s 32.000 obyvateli působí.

„Povedlo se nám kontaktovat tři lékaře, se kterými jednáme. S jedním jsme už domluveni a máme pro něj připravenou nově vybudovanou ordinaci v Dragounské 12. Protože jde o rozsáhlý objekt, tak celková rekonstrukce, kdy vznikly dvě ordinace, stála zhruba dva miliony korun. Jedna z nich už je zkolaudovaná a připravená pro lékaře, který by měl nastoupit po prázdninách,“ uvedl Černý.

Lékařům také nabízí město byty. Za normálních okolností město nájemné v městských bytech draží. Preferované profese, lékaři, strážníci, hasiči, učitelé a další, mohou ale získat městský byt s pevně stanoveným nájemným. Motivací může být i jednorázový finanční příspěvek města, který je pro lékaře až 250.000 korun.

pnp dr