Čeští vědci a firmy mohou žádat o podporu na výzkum léků

Praha 18. ledna (ČTK) – Čeští vědci, firmy a zástupci farmaceutického průmyslu se mohou do 28. března ucházet o podporu v evropském programu IMI (Innovative Medicines Initiative), který nabízí peníze i materiální podporu určenou mimo jiné na výzkum nových léků. Celkem si zájemci nejen z ČR mohou rozdělit částku 9,4 miliardy korun. O programu, do kterého se v minulosti zapojilo šest tuzemských výzkumných týmů, informovala Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Mohou se hlásit projekty zaměřené na výzkum, léčbu a zpracování dat například o pacientech s hypoglykémií, rakovinou prostaty, akutní či chronickou bolestí či autismem. Mezi dalšími tématy výzvy je rovněž klinické testování léčiv pro děti, role pacienta v procesu vývoje léčiv či využití biotechnologií ve výrobě léčiv. Podrobnější informace najdou zájemci přímo na webu IMI. Podpora je zaměřena na mezinárodní konsorcia složená z výzkumných týmů akademických pracovišť, malých a středních firem a zástupců farmaceutického průmyslu.

„Při pohledu na aktuální témata zaujme, že čím dál větší pozornost je věnována problémům na rozhraní medicíny a výpočetních technologií, práce s daty. Jde tedy o příležitost i pro společnosti z oblasti IT,“ uvedl výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček. Asociace, která v ČR sdružuje 35 společností vyrábějících inovativní léky, nabízí zájemcům o evropský program pomoc a kontakty na týmy, které se už v minulosti zapojily do mezinárodních projektů financovaných právě z programu IMI.

Mezi tuzemskými pracovišti, která se zapojila do mezinárodních projektů podpořených z tohoto evropského programu, je například pražský Revmatologický ústav. Jeho vědci jsou součástí projektu, který se zabývá výzkumem revmatoidní artritidy a který získal podporu ve výši 35 milionů eur (945,6 milionu korun). Odborníci z laboratoře metalomiky a nanotechnologií Mendelovy univerzity v Brně se společně se zahraničními partnery podílí mimo jiné na urychlení diagnostiky viru ebola. Jejich projekt obdržel z IMI podporu 2,3 milionu eur (62,1 milionu korun). Mezi dalšími tuzemskými účastníky je také Mikrobiologický ústav akademie věd, dvě pracoviště Karlovy univerzity v Praze a Masarykova univerzita v Brně.

sdv rdo mha