Čeští lékaři v Iráku léčí vážná zranění dospělých i dětí

Bagdád 22. března (zvláštní zpravodaj ČTK) – Průstřely hrudníku, zraněné po výbuchu nástražných systémů i poraněné děti léčil od poloviny prosince český polní chirurgický tým, který působí v Iráku severozápadně od Mosulu. Čeští vojenští lékaři od té doby ošetřili 26 vážně zraněných pacientů, převážně iráckých vojáků, policistů nebo kmenových bojovníků. ČTK a České televizi to dnes v Iráku řekl velitel jednotky. České vojáky dnes na spojenecké základně, která se nachází nedaleko linie bojů proti islámským extremistům, navštívil náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Česká armáda do Iráku vyslala na začátku loňského prosince sedmnáctičlenný lékařský tým. Při záchraně životů vojáků spolupracují s americkými a dánskými kolegy. Společně tvoří čtyři mezinárodní týmy. „Sloužíme v systému 7/24, to znamená, že jsme permanentně na vysílačkách a na telefonech. A kdykoli je potřeba v případě traumapříjmu, tak musíme být do pěti minut na pracovišti,“ poznamenal jeden z českých členů týmu, který působí na pozici staniční sestry.

Český polní tým k dnešnímu dni ošetřil 26 zraněných, posledního operoval v noci na středu. „Může se to zdát málo, ale každý z těch pacientů už byl předem vytipován, že je v kritickém stavu. Nemáme pacienty, u kterých by nebylo potřeba nějakých větších zákroků,“ podotkl velitel. Léčí podle něj typická válečná poranění, tedy průstřely, střepinová zranění nebo zranění způsobená výbuchem nástražných systémů. Po stabilizaci jsou zranění převezeni do iráckých nemocnic, většinou do Bagdádu.

Jako nejvážnější případy členové týmu označují pacienta s průstřelem nohy, který ztratil velké množství krve, průstřely hrudníku nebo zranění dětí, přičemž jednomu chlapci museli amputovat nohu. Velitel jednotky ČTK řekl, že lékařům se podařilo zachránit všechny pacienty. Pouze jeden po určité době zemřel v irácké nemocnici. Podle velitele byl odeslán od českých lékařů ve stabilizovaném stavu.

Z bezpečnostních důvodů vojáci neuvádějí svá jména. Kvůli bezpečnosti také armáda tají, na jaké konkrétní základně jsou vojáci nasazeni. Jsou ale v blízkosti bojů. „Vlastní základna, si myslím, je chráněna velmi dobře. Dozvuky konfliktu na nás dopadají každý den, to znamená letadla nám přelétávají nad hlavou, dělostřelecká palba z naší základny podporuje spojenecké operace,“ poznamenal velitel.

Jedna z lékařek ČTK řekla, že sice slyší dělostřeleckou palbu a podílí se na ošetření zraněných, kteří přicházejí z boje, v podstatě ale nemá na základně „nějaký velký pocit ohrožení“.

Ven ze základny, o jejíž ochranu se starají britští vojáci, ale kvůli bezpečnosti členové týmu nesmějí. Volný čas někdo tráví v posilovně, další běhají po základně, čtou si nebo sledují filmy. Velitel chválí svůj tým i spolupráci se spojenci. „Měl jsem možnost pracovat s více zahraničními týmy, ale nikdy ta spolupráce nebyla tak dobrá jako teď a tady,“ uvedl.

Činnost týmu vyzdvihl i Bečvář, který se při návštěvě základny setkal s iráckými i americkými veliteli. „Všichni vyjadřovali slova chvály,“ zdůraznil náčelník generálního štábu. Ocenil i ukázku nácviku o zraněného vojáka. „Jedná se o sehraný tým a člověka to naplňuje obrovskou radostí, hrdostí, protože vidíte, že se k operačnímu sálu seběhnou lékaři ze tří států a operace proběhne naprosto bez problémů,“ poznamenal.

Český polní chirurgický tým svou činnost ukončí na konci května. Na návrat se těší i jedna z členek týmu, která se vdala pouhý týden před odjezdem do Iráku. ČTK řekla, že manžel má pro její misi pochopení, protože sám je voják a má zkušenosti z působení v zahraničí.

Karel Čapek hej