Český červený kříž poslal na Ukrajinu od začátku bojů přes 400 tun pomoci

Pomoc Ukrajině organizace financuje také z výtěžku veřejné sbírky, který aktuálně činí 324 milionů korun. Peníze ze sbírky slouží nejen k nákupu materiálu posílanému na Ukrajinu. Více než 70 milionů korun dosud využil Český červený kříž na pomoc ukrajinským uprchlíkům, kteří před válkou odešli do České republiky, odpověděl na dotaz ČTK prezident ČČK Marek Jukl.

 

První mise s pomocí vyrazila na Ukrajinu 1. března, poslední dorazila do cíle dnes. „Naše pomoc je zaměřena na zvýšení dostupnosti zdravotní péče, což je vzhledem k ohromnému nárůstu počtu raněných a nemocných a současně kritickému nedostatku materiálu a přístrojů nezbytného k jejich ošetření a léčbě zcela zásadní a prvořadá věc. Předstupněm k poskytnutí jakékoli další pomoci je právě pomoc zdravotnická,“ zdůraznil Jukl.

 

Zásilky obsahovaly traumasety, soupravy pro léčbu popálenin, chirurgické potřeby a nástroje, šicí materiál, obvazy, dlahy, injekční stříkačky a jehly, infuzní sety, transfuzní vaky, dezinfekce, chirurgické rukavice, izotermické fólie, analgetika, antibiotika a další materiál i léčiva. Český červený kříž poslal na Ukrajinu také tisíce nosítek, nemocniční postele, zdravotnické stany i přístroje, jako jsou teploměry, fonendoskopy, oxymetry, vyšetřovací lampy, monitory životních funkcí, ultrazvuk či mobilní rentgeny pro detekci střepin.

 

„Nezapomněli jsme ani na bezpečnost zdravotníků Červeného kříže v terénu – dodali jsme bezpečnostní přilby a vesty, pomůcky pro komunikaci – vysílačky, satelitní komunikační zařízení. Potřeba je i pitné vody – dodali jsme několik souprav pro její úpravu. Vzhledem k poklesu teplot jsme v rámci 40. mise dodali zařízení pro horkovzdušné vytápění (např. zdravotnických stanů) nebo teplé prádlo pro zdravotníky,“ dodal Jukl.

 

Za zásadní považuje, aby se zdravotnické týmy dokázaly včas dostat k raněným a dopravit je z místa bojů do bezpečí. Český červený kříž, který na Ukrajině působí od začátku konfliktu s Ruskem v roce 2014, už do země od té doby dopravil 45 sanitek a dalších vozidel pro zdravotníky. Mezi nimi je i speciální vůz Atego darovaný pražskou záchrannou službou, který umožňuje najednou přepravit osm ležících raněných.

 

Červený kříž používá tato vozidla také v programu Medevac českého ministerstva vnitra k přepravě pacientů k léčbě mimo území Ukrajiny a zpátky. Například v říjnu pracovníci ČČK dopravili zpátky do vlasti dvouletou ukrajinskou dívku, která v Česku absolvovala náročnou, ale úspěšnou léčbu těžkých popálenin.

 

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu letos 24. února. V posledních týdnech začala Moskva, která čelí neúspěchům na bojišti a stáhla se z řady dříve obsazených území, plošně útočit na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ukrajina se kvůli tomu potýká s rozsáhlými výpadky dodávek elektrického proudu.