Českolipská nemocnice dokončila modernizaci gynekologie

Česká Lípa 16. dubna (ČTK) – Krajská nemocnice v České Lípě dokončila modernizaci gynekologicko-porodnického oddělení. Nové jsou pokoje i zázemí pro personál, lepší vybavení je na operačních sálech. Novinářům to dnes řekl generální ředitel nemocnice Pavel Marek.

„Celkově prostor odpovídá novému standardu nemocnice. Takto postupně chceme opravit všechna patra,“ uvedl Marek. Podle něj je na řadě chirurgické patro. „Tak budeme pokračovat každý rok podle toho, jak budeme získávat finanční prostředky,“ dodal. Náklady nemocnice hradí sama a z peněz od soukromých dárců a obcí. Na rekonstrukci gynekologicko-porodnického oddělení za 6,6 milionu přispěly podle Marka například Doksy.

Modernizací prošla kompletní lůžková část v osmém patře budovy. „Nové jsou jak pokoje, tak jejich vybavení, a v neposlední řadě zázemí pro pacienty i zdravotníky,“ uvedl technický a provozní ředitel nemocnice Jan Mencl. V porodnici je 18 lůžek a počet nadstandardních pokojů stoupl ze dvou na čtyři, na gynekologii je 14 lůžek se dvěma novými nadstandardními pokoji. Na oddělení vznikla také velká společná sesterna, gynekologie i porodnice mají vlastní vyšetřovny a nová je třeba i místnost pro odsávání mateřského mléka.

Přínosem modernizace také je, že všechny části gynekologicko-porodnického oddělení jsou na jednom patře. V lepším stavu jsou i oba jeho operační sály, z nichž jeden je výhradě určený pro císařské řezy. Loni jich museli lékaři provést 241, porodů bylo 1163. Nové jsou operační stoly, světla, rampy medicinálních plynů, interiérové nerezové prvky a vyměněná je i elektroinstalace. Od září budou lékaři schopni na jednom z těchto sálů provádět kompletní gynekologickou operativu, zatím tam dělají jen menší zákroky. „Personál se zaučuje na centrálních operačních sálech,“ uvedla vrchní sestra oddělení Lada Šubrtová. Zatím mají podle ní jen jednu sálovou sestru, zaučují se další čtyři.

Náročnější gynekologické operace se nyní provádějí na sálech o dvě patra níže. Přesunutí gynekologické operativy na jejich sál podle Marka pomůže i dalším oddělením nemocnice. „Je to cesta, abychom zvýšili náš operační výkon na centrálních sálech, to znamená především ortopedické, chirurgické výkony, i urologické,“ dodal.

Marek Kuntoš kš