Českobudějovické kardiocentrum má nový přístroj, rychlejší a šetrnější

„Od roku 1998, kdy zde kardiocentrum vzniklo, se jedná o 110.000 výkonů. Tempo je zde obrovské a odpovídá tomu, co například lékaři ve fakultních pracovištích provádějí na dvou až třech sálech. U nás to zvládnou na jednom,“ řekl Šnorek.

Českobudějovické kardiocentrum nyní může používat nový kardioangiografický přístroj určený primárně k zobrazení srdečních a cévních struktur. „Mezi nejvýznamnější výhody patří redukce dávky škodlivého ionizujícího záření o 40 procent. To je dobrá zpráva pro pacienty, ale ještě lepší pro lékaře a sestry, kteří s tímto přístrojem každodenně pracují. Dalším velmi významným zlepšením je možnost zkrácení doby vyšetření z dosavadních 10 až 15 minut na pět až 10 minut,“ uvedl ředitel českobudějovického karadiocentra Ladislav Pešl.

Moderní přístroj stál téměř 21 milionů korun. „Medicínsky jsme se tak ocitli na samém vrcholu technologického vybavení, zcela srovnatelném se špičkovými světovými kardiocentry. V České republice takto vybavené pracoviště zatím nenajdeme,“ uvedl Šnorek.

Českobudějovická nemocnice patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele v regionu, pracuje zde téměř 3000 lidí. Loni hospodařila se ziskem více než 222 milionů korun.