Česko-vietnamský nábor do registru dárců dřeně

Praha, 11. června 2019 (ČNRDD)

Vietnamská komunita je v Čechách silná, bohužel u nás v registru dárců kostní dřeně je tomu naopak. V České republice je zapsáno opravdu velmi málo Vietnamců, podobně je tomu tak i v dalších zemích. Přímo ve Vietnamu není registr dokonce žádný. Pojďme to společně změnit – vezměte své vietnamské přátelé a přijďte se zaregistrovat do Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD).

Už tento pátek bude v prostorách stylové vietnamské kavárny AntHill na pražském náměstí Míru probíhat česko-vietnamský zápis do registru dárců kostní dřeně. Vietnamci totiž mohou onemocnět leukémií nebo zhoubnými nádory krvetvorby stejně, jako my. Na rozdíl od nás mají ale šanci na nalezení vhodného dárce kostní dřeně mnohem menší.

Odhaduji, že zaregistrovaných potenciálních dárců vietnamského etnika máme cca 50, ve světě jsou na tom podobě, ve Vietnamu dokonce registr vůbec není. Dá se říci, že dobře jsou na tom jen v USA, kde je velká vietnamská komunita, která se tam dostala po roce 1975. Pro naše pacienty proto většinou hledáme vhodné dárce právě tam. Samozřejmě by bylo ale ideální mít vlastní silné zastoupení této a dalších etnických menšin přímo v našem národním registru,“ uvedl MUDr. Pavel Jindra, vedoucí lékař Českého národního registru dárců dřeně a primář hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň.

Kdy: 14. června 2019 od 15:30 až 19:30

Kde: vietnamská kavárna AntHill (Americká 39, 12000 Praha)

Link na akci: https://www.facebook.com/events/2109452075770004/

Zápis do registru spočívá pouze ve vyplnění formuláře a následném odběru vzorku formou stěru z dutiny ústní. Celý proces zabere cca 15 minut. Pro zápis budete potřebovat pouze kartičku zdravotní pojišťovny a občanský průkaz. Základními podmínkami pro vstup do registru je věk 18-35 let a dobrý zdravotní stav.

Těšíme se na všechny příchozí jakékoli etnické příslušnosti!