Česko je rájem medicínského turismu

Praha, 17.10.2016 (Guideline)

Na různé operace a zákroky do České republiky jezdí čím dál více cizinců. Nejčastěji Němci a Britové. Lákají je samozřejmě nízké ceny ale také kvalita. V posledním srovnání zdravotní péče obsadilo Česko mezi pětatřiceti státy Evropy třináctou příčku a předstihlo tak Itálii nebo Británii. Cizinci, kteří se do zdravotnických zařízení vydávají, navíc nepodstupují jen jednu operaci, kombinují i několik zákroků najednou.

 

A kolik mohou medicínští turisté díky své cestě ušetřit? Třeba podvázání žaludku ve Velké Británii vyjde na 160 000 Kč. V Česku pacient zaplatí pouhých 60 000 Kč. Podobné rozdíly jsou i u plastiky prsou. V Česku zákrok vyjde zhruba o polovinu levněji. Ve Velké Británii zaplatí kolem 112 000 Kč, u nás si chirurgové řeknou o 60 000 Kč.

 

Do České republiky přijíždějí za medicínskými zákroky ročně tisíce cizinců, přičemž nejčastěji vyhledávají plastickou chirurgii. „Klientela ze zahraničí činí na našich pracovištích v Praze a Karlových Varech zhruba 30 % všech pacientů. Nejčastěji jsou našimi pacienty lidé z Německa, Rakouska a Ruska, ale i z Velké Británie a USA. Máme školený personál, který se s cizinci domluví, takže to pro naši kliniku nepředstavuje žádný problém.“ uvádí MUDr. Dušan Záruba, primář oddělení plastické chirurgie v Ústavu estetické medicíny (www.uem.cz).

 

Hlavním důvodem, proč si zahraniční turisté pro plastické operace vybírají právě Českou republiku, je především kvalita českých plastických chirurgů za příznivou cenu. Česká republika patří k průkopníkům tohoto oboru ve světě. Byli jsme jedni z prvních, kde byla plastická chirurgie uznána jako samostatné odvětví medicíny a svou prestiž a mezinárodní úroveň držíme dodnes. Chirurgové a lékaři vychází z vysokých odborných znalostí, většina klinik je vybavena moderní špičkovou technikou a školenému zdravotnickému personálu nechybí zkušenosti se zahraničními pacienty. Přičemž cena jednotlivých zákroků estetické medicíny je v porovnání např. s USA, Německem či Velkou Británií až několikanásobně nižší.

 

„Vždy jsem vypadala mladší a o plastické operaci mě ani nenapadlo přemýšlet. Avšak po dlouhodobém silném stresu se na mě má léta projevila. Měla jsem pocit, jako by byl můj život u konce a nemohla jsem se ani podívat do zrcadla.“, popisuje své důvody pacientka z Kanady, která v říjnu loňského roku podstoupila plastickou operaci obličeje a krku v Ústavu estetické medicíny v Emauzích. „Bohužel jsem si nemohla dovolit podstoupit zákrok v Kanadě. Pak jsem se doslechla, že v Praze jsou ceny nižší a kvalita lékařských služeb je vysoká. Ukázalo se, že je to obojí pravda. S provedeným zákrokem jsem byla nadmíru spokojená. Nyní jsem oslavila šedesátiny a vůbec mě to netrápí. Vypadám a cítím se na čtyřicet. Stále mi zbývá spousta let, které si můžu spokojeně užít.“

 

Podstoupení plastické operace v zahraničí sebou přináší i rizika, která by tito turisté neměli přehlížet. Stává se, že pacienti ve snaze co nejvíce ušetřit, odcestují ihned po zákroku zpět domů a zanedbají pooperační péči. Obzvláště, pokud nemají ve své zemi dostupnou odbornou pomoc, neměli by nic uspěchat. Dalším rizikem může být neznalost cizího prostředí, zahraničních klinik a jejich úrovně. Nesprávně provedený zákrok, s jehož výsledkem pacient není spokojen, může vést k hlubokým psychickým problémům či dokonce k dalším zdravotním komplikacím vyžadujícím reoperaci. Řešení takové situace zpětně po návratu do vlastní země, je velmi komplikované. „Cizinci by si měli dát pozor především na výběr pracoviště. Důležité je ale také respektovat doporučení lékaře, protože dobu hojení nelze uspěchat a rozsah zákroků by se neměl přehánět ve snaze provést co nejvíce v nejkratší možné době. “ dodává MUDr. Dušan Záruba. Každý, kdo se rozhodne pro zdravotní zákrok v zahraničí, by si měl být vědom možných rizik a vše důkladně konzultovat s kvalifikovaným odborníkem.