Cenu Rafael Nadace Vodafone získává aplikace Včelka

Praha 14. března (PROTEXT) – Cenu Rafael Nadace Vodafone a 200.000 korun získává aplikace Včelka
    Cena Rafael Nadace Vodafone za využití ICT inovace pro důstojnější život lidí se zdravotním postižením byla dnes na konferenci INSPO v Kongresovém centru Praha udělena sociálnímu podniku Levebee za projekt Včelka. Online aplikace Včelka zlepšuje úroveň čtenářských dovedností, pomáhá dětem při obtížích se čtením, zejména dětem s dyslexií. Jejímu dalšímu rozvoji napomůže 200.000 korun, které její tvůrci získali od Nadace Vodafone současně s cenou navrženou profesorem, akademickým sochařem Marianem Karlem, jehož díla jsou zastoupena v mnoha světových muzeích.
    "Cenu Rafael Nadace Vodafone udělujeme řešením, která pomocí informačních a komunikačních technologií výrazně mění životy lidí s postižením k lepšímu. Těší nás, že loňský vítěz Vozejkmap.cz zdvojnásobil za rok počet uživatelů, kterým dává větší svobodu v pohybu po městě, a věříme, že osobnímu trenéru čtení Včelka se povede to samé," říká ředitelka pro CSR a korporátní komunikaci Vodafone Czech Republic a.s. Adriana Dergam. Včelka je určena dětem, studentům, dospívajícím a dospělým, kteří mají problémy se čtením spojené nejčastěji s dyslexií. Začínají ji používat také lidé po mrtvici. S aplikací pracuje již zhruba 30 pedagogicko-psychologických poraden, ve 40 školách je využívána pro výuku čtení i gramatiky a individuální nápravy čtení nejen pro dyslektiky. Uplatnění nachází i u cizinců, kteří se učí novou abecedu a češtinu jako cizí jazyk. Včelka je zdarma dostupná pro všechna dětská oddělení knihoven v ČR.
    Aplikaci vyvinula společnost Levebee s.r.o. ve spolupráci s předními odborníky. Testování aplikace probíhalo od jara 2015, plná verze byla spuštěna v září 2015. Za pět měsíců si ji vyzkoušelo alespoň v bezplatné části na 3000 uživatelů a dále pokračuje v používání v placené verzi asi 350 zájemců.
    Každý čtenář nejprve projde důkladnou automatickou diagnostikou čtenářských dovedností. Na základě výsledků aplikace Včelka automaticky navrhne seznam cvičení specificky zvolených pro daného čtenáře. Výsledky cvičení v kombinaci se subjektivním ohodnocením jejich obtížnosti jsou použity pro přizpůsobení jednotlivých cvičení či celého seznamu cvičení dle aktuálních dovedností čtenáře. To znamená, že aplikace je adaptivní a v reálném čase se čtenáři přizpůsobuje.
    Včelka je dostupná kdykoliv a kdekoliv skrze webový prohlížeč, v přípravě jsou i tabletové aplikace pro platformy Andorid a iOS, které si žádají především rodiče pro off-line používání.
    "Finanční odměnu použijeme mimo jiné na vytvoření obsahu pro anglickou verzi aplikace, která by tak mohla pomáhat řádově vyššímu počtu dětí po celém nejen anglicky mluvícím světě. V začátcích výuky angličtiny bude Včelka využitelná i pro všechny děti začínající se učit anglicky jako cizím jazykem pro jejich správné čtení angličtiny,“ říká jednatel Levebee s.r.o. Michal Zwinger. 
    Kontakty pro více informací:
    Jaroslav Winter
    winter@brezen.cz
    tel. 777 807 727
    www.inspo.cz
    Lucie Šplíchalová
    lucie.splichalova@piart.cz
    tel. 604 150 078
    www.nadacevodafone.cz