Centrum radí, jak zvládnout péči o blízké v domácím prostředí

Beroun 15. prosince (ČTK) – Lidem pečujícím o své blízké v domácím prostředí je určený nový projekt Centra pro komunitní práci střední Čechy. Organizace, zaměřená na vzdělávání a poradenství, natočila videa, v nichž shrnuje základní doporučení pro lidi pečující o děti a dospělé se zdravotním postižením, nemocné, stárnoucí rodiče nebo partnera. ČTK o tom dnes informovala ředitelka centra Martina Macurová.

Poukázala na to, že v Česku jsou stovky tisíc pečujících lidí, přitom část z nich neví, jaké má možnosti podpory od státu a dalších institucí. „Proto jsme vytvořili krátká návodná videa pro pečující, která na sebe tematicky navazují, vycházejí z našich zkušeností, zkušeností našich klientů a rozhovorů s odborníky,“ uvedla Macurová.

Podobné návody podle ní nejsou snadno dostupné. Videa obsahují rady, jak se s náročnou situací vyrovnávat, co udělat nejdříve, jaká je finanční a materiální podpora, kdo s péčí pomůže a podobně. Dostupná jsou zdarma pro všechny zájemce, například poskytovatele sociálních a zdravotních služeb, města, obce a instituce. Zájemci je najdou na webových stránkách www.cpkp.cz/strednicechy, na webu města Beroun, na facebooku a youtube.

Forma videí reaguje na různé komunikační možnosti pečujících. Animace umožní se vizuálně zorientovat, díky mluvenému slovu získají informace i lidé se zrakovým postižením. Titulky zprostředkují obsah i těm, kteří mají horší sluch, a znakový jazyk zajistí předání informací neslyšícím.

První video obsahuje rady a doporučení, co je potřeba zařídit, když rodina začíná o někoho pečovat. Druhé je věnováno možnostem materiální a finanční podpory, kterou mohou pečující čerpat. Třetí poskytuje podrobné rady, které sociální a jiné služby mohou pečujícím rodinám pomoci, a poslední video je věnováno tomu, jak se vyrovnat s odchodem blízkého člověka, a praktickým otázkám, které je potřeba vyřešit.

Centrum pro komunitní práci střední Čechy se od roku 1996 věnuje vzdělávání a poradenství, tvorbě strategií, podpoře komunikace a analytickým činnostem. V posledních letech se zaměřuje na neformálně pečující ve Středočeském kraji, kterým poskytuje poradenství, pořádá pro ně vzdělávací aktivity a podporuje jejich setkávání.