Čas na kontrolu znamének

Kůže je největším orgánem lidského těla. Je nepostradatelná, chrání nás i krášlí – pro krásné opálení jsou lidé ochotní strávit na sluníčku minuty a hodiny. O svou pokožku bychom se proto měli řádně starat – zvenku i zevnitř. Odráží se na ní životní styl i psychika. K takové prevenci rozhodně patří i návštěva dermatologa.

Podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny, jejímiž klienty je zhruba 60 procent české populace, přibývá počet onkologických pacientů – za dva roky jejich počet vzrostl o 2,5 procenta. V roce 2019 se jich léčilo více jako 317 tisíc. A nejčastěji právě s nádorem kůže – zde je nárůst mezi lety 2017 až 2019 až 6,32 procent.

Není proto třeba zmiňovat, že prevence rakoviny kůže je důležitá – případnému poškození kůže je samozřejmě lepší předcházet, než ho později léčit. Obecně se doporučuje podstoupit preventivní prohlídku jednou ročně nebo při pozorování změn pigmentových útvarů.

Když tmavne a zvětšuje se

Většina nádorů kůže je plně léčitelná, pokud se zachytí včas. Co tedy vlastně sledovat? Obecně lze znaménka rozdělit právě na vyvýšená mateřská a tmavá plochá. Přestože hmatatelná znaménka působí na člověka jako více nebezpečná a často jsou nevzhledná, jsou to právě ta plošná nenápadná, která stojí za pozornost. Při bližším pozorování často mění barvu – tmavnou, rozšiřují se, svědí, jejich povrch zdrsňuje, kůže kolem může poblednout. V určitém stadiu se znaménko může vyvýšit nad kůži. V takovém případě by mohlo jít o zhoubný kožní nádor – melanom.

Důležité je však zmínit, že ne všechna podezřele se chovající znaménka jsou nebezpečná. Růst a jeho změna mohou sice ukazovat na rakovinu, ale může jít jen o takzvané předrakovinové stadium – v takovém případě je nutné znaménko vyjmout. Proto by jakékoliv měnící se znaménko měl vidět lékař. Je zkrátka lepší navštívit doktora desetkrát zbytečně než jednou pozdě.

Způsobů odstranění znamének je několik. Nejčastěji jde o odstranění skalpelem – Tkáň se totiž dá po vyjmutí vyšetřit, čímž se potvrdí nebo vyvrátí rakovinové bujení. Po zákroku sice zůstane malá jizva, ta se ale dá v dnešní době odstranit laserem.

Další možností je užití laseru samotného. Plusy? Po jizvě nejsou skoro žádné stopy. Avšak znaménko se po zákroku nedá vyšetřit. Právě následná diagnostika znaménka po je však velmi důležitá, proto lékaři používají laser většinou pouze v případech kosmetických „úprav“.