Bývalý vůdce konzervativců Hague vyzval k legalizaci marihuany

Londýn 19. června (ČTK) – Británie by měla zvážit legalizaci konopných drog, neboť boj s ilegální marihuanou či hašišem zaplavujícími ulice britských měst je nenávratně ztracen. Uvedl to někdejší vůdce britských konzervativců a exministr zahraničí William Hague, podle něhož by legalizace měkkých drog měla pro Británii ekonomický i sociální přínos. Mluvčí premiérky Theresy Mayové dnes vzkázal, že úplná legalizace marihuany není v plánu.

Mezi britskými politiky rozpoutal debatu o změně přístupu k marihuaně mediálně sledovaný případ dvanáctiletého chlapce, který skončil v nemocnici, neboť mu úřady zabavily lék na konopné bázi. Někteří politici vládních konzervativců navrhli zmírnit zákazy držení látek získaných z konopí v reakci na potíže Billyho Caldwella, jemuž matka přivezla z Kanady lék obsahující drogu. Policie jej však na letišti zabavila a chlapec trpící těžkou epilepsií poté musel do nemocnice. Až pak úřady v jeho případě povolily výjimku.

Vláda Mayové v pondělí oznámila, že se bude zabývat možným uvolněním pravidel pro využívání marihuany k léčebným účelům. Kabinet slíbil vytvoření expertní komise, která připraví návrh možných změn.

Současný člen Sněmovny lordů Hague zašel v názoru na změnu britských protidrogových zákonů dále než většina kolegů. V listu The Daily Telegraph napsal, že „jakýkoli boj“ s marihuanou v ulicích byl „nezvratně ztracen“, a proto by vládnoucí strana měla zvážit její legalizaci.

„Je na čase uznat fakta a sáhnout k rázné změně, která bude mít ekonomický i sociální přínos a konzervativcům umožní ukázat, že jsou otevřeni rozumným novým postojům,“ napsal Hague, který podle televize BBC ještě jako lídr konzervativců v letech 1997 až 2001 jakékoli zmírnění přístupu vůči měkkým drogám tvrdě odmítal.

Británie patří v přístupu k měkkým drogám ke konzervativnějším zemím a nepovoluje jejich držení ani pro léčebné účely. Marihuana patří podle britských zákonů do skupiny lehčích návykových látek, za jejichž držení hrozí trest až pěti let vězení.

Hague tvrdí, že konopné drogy jsou bez ohledu na postihy v Británii tak snadno dostupné a natolik rozšířené, že nemá smysl pokračovat v jejich kriminalizaci, z níž těží pouze zločinecké skupiny vydělávající na vysokých cenách nelegálních produktů. Jejich povolení by podle něho přineslo státu příjmy z daní. Konzervativci by proto měli změnit svůj pohled na věc a přestat vnímat zastánce legalizace měkkých drog jako lidi se „sklonem k divným, nezodpovědným a bláznivě liberálním postojům“, uvedl Hague.

Vláda však v této věci dala v reakci na jeho slova najevo zcela opačný postoj. „Škodlivé účinky marihuany jsou dobře známé a neexistují žádné plány na její legalizaci,“ řekl dnes novinářům mluvčí Mayové.

Ministr vnitra Sajid Javid polemizoval s Hagueovým tvrzením o prohrané válce s pouliční marihuanou, jejíž držení a distribuce podle něho zůstane trestná. Konopné drogy podle něho „poškozují duševní a fyzické zdraví“ a je třeba jasně odlišit možné povolení užití pro léčebné účely od úplné dekriminalizace.

Marihuanu jako léčivo legalizovala již řada evropských zemí včetně Česka, Německa, Itálie či Nizozemska. Jako dosud poslední se k této skupině připojilo Portugalsko, kde legalizaci léčebných drog schválil parlament minulý týden. Pro volné požívání je držení malého množství této drogy v Evropě legální pouze v Nizozemsku, v některých zemích je úřady tolerují, avšak je ilegální.

kpc hej