Bučovice budou hostit prestižní futsalový turnaj nevidomých. Přijedou i paralympionici z Řecka a Velké Británie

V Brně, 2. června 2016

Již po čtvrté proběhne ve dnech 10. až 13. června v Bučovicích mezinárodní futsalový turnaj nevidomých. Bučovice Blind Football Cup 2016 se letos zúčastní celkem 8 týmů z celé Evropy, včetně mistra německé ligy. Divákům předvedou svůj um i paralympionici z Řecka a Velké Británie. Nad akcí převzal záštitu náměstek brněnského primátora Martin Ander, který zároveň provede slavnostní výkop.

Bučovice Blind Football Cup 2016 je ojedinělou mezinárodní sportovní akcí, na kterou se sjíždí nevidomí futsalisté z celé Evropy. „V pořadí již čtvrtého ročníku se zúčastní celkem 8 týmů ze 7 různých zemí. Kromě hráčů z České republiky si zahrají i reprezentanti Belgie, Německa, Itálie, Polska, Řecka a Velké Británie,“ sdělila pořadatelka Jitka Graclíková. Zájem o účast na turnaji je velký, ale u nás zatím nemá takový ohlas jako v zahraničí. „Myslím si, že naše brněnské futsalové soutěže i Blind Cup jsou tou nejlepší propagací sportu, který je krásný a bohužel malinko opomíjený,“ posteskl si Zdeněk Polák, předseda a zakladatel Brněnské asociace futsalu.

Slavností zahájení turnaje proběhne v sobotu 11. června na základní škole v Bučovicích úvodním výkopem náměstka primátora města Brna Martina Andera, který je zároveň patronem celé akce. „Záštitu jsem převzal především proto, že se dlouhodobě snažím pomáhat integraci handicapovaných do společnosti. Jako učitel matematiky jsem před pár lety vedl v centru Teiresias výuku nevidomých studentů, takže zahajovat Blind Football Cup pro mě bude potěšením,“ sdělil Ander. Úlohu zahajovatele turnaje převezme po známém fotbalistovi Petrovi Švancarovi. Ten si loni futsal po slepu dokonce sám vyzkoušel na tréninku. „Byl to neskutečný zážitek, který ve mně vzbudil ještě větší respekt a obdiv k nevidomým, kteří se tomuto sportu věnují,“ řekl Švancara.

Finále turnaje se odehraje v neděli v podvečer a po něm bude následovat slavnostní vyhlášení vítěze. Fanoušci se mohou mimo jiné těšit na mistra německé ligy SF Blau-Gelb Blindenfussball Marburg nebo na paralympioniky z Řecka či Velké Británie. Zápasy pak budou řídit špičkoví evropští rozhodčí, kteří již mají zkušenosti z Mistrovství Evropy a tento turnaj pro ně bude přípravou na nadcházející paralympiádu v Riu de Janeiru.

Kvůli celosvětovému zájmu budou nově připraveny i online přenosy všech zápasů s profesionálními komentátory z Velké Británie a Německa. „Potřebnou techniku zapůjčuje středisko Teiresiás, které s organizátory úzce spolupracuje. Věříme, že nevidomí futsalisté dokážou být inspirací pro všechny k překonání sebe sama,“ uzavřel Petr Peňáz ze Střediska pro pomoc studentům se specifickými nároky, Teiresiás MU, které stálo u zrodu Blind Cupu. Futsal pro nevidomé se totiž původně objevil v nabídce výchovných aktivit Masarykovy univerzity v roce 2008 jako sportovní kurz.

Online výsledky turnaje budou dostupné zde.

Více informací je k dispozici na oficiálních stránkách Bučovice Blind Football Cup 2016.

O Bučovice Blind FootballCupu

Bučovice Blind Football Cup je mezinárodní turnaj ve futsalu pro nevidomé, který pořádá sdružení Futsal pro nevidomé – Avoy MU Brno. Turnaj se podřizuje oficiálním pravidlům futsalu pro nevidomé, které vydala IBSA (International Blind SportsAssociation). Bučovice Blind Football Cup je prvním mezinárodním turnajem ve futsalu pro nevidomé v České republice. Je to ve světě ojedinělá akce, která díky své organizaci a mezinárodní účasti bývá přirovnávaná k paralympiádě. Letos se koná její čtvrtý ročník. O úspěchu akce svědčí i enormní zájem o účast z řad světových nevidomých sportovců.

 

Kontakt:

Jitka Graclíková

Organizátorka

Telefon: 739 348 346

Mail: avoy.mu@gmail.com