Brno se připojilo ke sbírce zdravotních potřeb pro bezdomovce

Brno 2. prosince (ČTK) – V Brně dnes začala sbírka zdravotnických potřeb pro lidi bez domova, ke které se připojilo i město Brno. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Do 31. prosince mohou lidé odevzdat zdravotnický materiál na magistrátu a dalších místech.

Sběr je součástí projektu s názvem Medicinaulici Brno. Shromážděný materiál dostane mezinárodní organizace Sant Egidio. Vznikla v 70. letech minulého století v Římě a rozšířila se do celého světa, působí i v Brně. Pomáhá lidem bez domova a spolupracuje s mladými mediky. „Sesbíraný materiál použijeme při každotýdenním ošetřování lidí bez domova, které se koná přímo na ulici. Mnozí z bezdomovců z různých důvodů nemohou nebo nechtějí přijít do nemocnice, právě těm se chceme více věnovat,“ řekl Michael Král z projektu Medicinaulici Brno.

Dárci mohou nosit materiál na odbor zdraví brněnského magistrátu na Dominikánském náměstí 3 od pondělí do pátku vždy od 08:00, ve středu do 17:00, v úterý do 15:30, ve čtvrtek do 15:00 a v pátek do 14:00. Sběr je možný i na dalších místech, a to v Centru pro rodinu a sociální péči v Biskupské ulici, na Family pointu v Josefské ulici, v kostele sv. Michala, kostele sv. Jakub a katedrále Petrov vždy po mši v sakristii, ale také v Café Plovárna na Mendlově náměstí.

Lidé mohou nosit obvazy, elastická obinadla, gázy, náplasti, pinzety, nůžky, ale také zdravotnické rukavice nebo autolékárničky. Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) lze použít i staré autolékárničky, které už člověk musí z auta vyřadit, ale nemají poškozené obaly a materiál je nepoužitý.