Brněnské fakultní nemocnice začaly nabízet proti covidu antivirotikum paxlovid

Prevence a léčba | 12. 10. 2022

Paxlovid je dalším lékem proti covidu, lékaři už podávali například látky známé jako remdesivir nebo molnupiravir. Paxlovid je antivirotium, které zastavuje množení viru. V počátečních fázích nemoci se bere dvakrát denně po dobu pěti dnů. „Lékař může tablety paxlovid předepsat pacientům, kteří splňují alespoň jedno z kritérií, mezi kterými je například věk 65 let a vyšší, obezita, cukrovka, chronická plicní, ledvinná nebo neurologická onemocnění, dále lidem, kteří jsou v biologické nebo onkologické léčbě,“ vyjmenoval přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa.

Podle studií podání paxlovidu do pěti dní od prvních příznaků covidu snižuje riziko hospitalizace a úmrtí. Na druhé straně Husa upozorňuje na významnou řadu lékových interakcí, takže se paxlovid nehodí pro každého. Jak Plachá, tak Veselá proto upozornily, že předepisující lékař, kterým bývá většinou praktik, musí zvážit zdravotní stav pacienta, přínosy léku a také rizika v souvislosti s tím, jaké další léky pacient užívá.

Plachá zároveň varuje, že antivirotika nejsou náhradou vakcinace proti covidu, která je podle odborníků jediným základním prostředkem k získání imunity. V kraji je za dva a půl roku přes 448.000 potvrzených případů covidu. Lidé dostali už přes dva miliony dávek vakcín proti covidu, někteří už mají čtvrtou dávku. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Antivirotikum paxlovid je v ČR od začátku září. Vydává ho 54 nemocničních lékáren, nejméně jedna je v podle informací ministerstva zdravotnictví v každém kraji. Česko má podle tiskové zprávy ministerstva smlouvu na jeho dodávky do konce roku.