Britové se kvůli karanténě hromadně vracejí z dovolených

Londýn 14. srpna (ČTK) – Desetitisíce britských turistů se dnes snaží dostat do své země z Francie či Nizozemska, aby se vyhnuli povinné dvoutýdenní karanténě. Eurotunel pod Lamanšským průlivem varuje před dlouhými frontami, aerolinky British Airways plánují nasadit větší letadla a lidé musejí počítat s tím, že se jejich narychlo plánovaný návrat prodraží, informují britská média. Zatímco konzervativní vláda narychlo vyhlášenou karanténu hájí, podle levicové opozice měla dát lidem vědět dříve a kompenzovat jim náklady.

Britský ministr dopravy Grant Shapps vyhlásil povinnou karanténu pro lidi vracející se z Francie, Nizozemska, Malty, Monaka a některých zámořských území Británie a Nizozemska ve čtvrtek večer. Dvoutýdenní izolace postihne všechny, kteří se vrátí po sobotní čtvrté hodině ráno.

Britská média odhadují, že jen ve Francii je v současnosti několik set tisíc Britů, z nichž se velká část bude snažit dostat do své vlasti do dnešní noci. Společnost provozující podmořský tunel podle listu Daily Mail vyhlásila, že je na dnešek plně obsazena, a varovala řidiče, aby se nepokoušeli přijet k vlakům bez platných lístků, neboť jim hrozí uváznutí v dlouhých frontách.

Britské aerolinky se podle televize Sky News rozhodly zvýšit kapacitu svých dnešních letů z Paříže či Amsterodamu. Po čtvrtečním ministrově oznámení vzrostly dnešní ceny letenek do Londýna až čtyřnásobně, přesto se podle médií značná část již prodala.

V médiích se objevila řada kritických názorů, podle nichž měla vláda dát vědět lidem o něco dříve. Řada Britů, kteří se v krátkém čase nestihnou vrátit domů, nebude moci kvůli karanténě dva týdny po dovolené nastoupit do práce.

„Zatím stále neodpověděli na zásadní otázky o tom, jak podpoří rodiny, kterým znenadání řekli, že budou muset do karantény…Jak podpoří lidi, kteří se nemohou vrátit do práce,“ kritizovala dnes na stanici BBC vládu místopředsedkyně opozičních labouristů Angela Raynerová.

Ministr dopravy Shapps rozhodnutí vlády hájil s tím, že Londýn neměl s ohledem na ochranu zdraví Britů žádnou jinou volbu. Výzvy k tomu, aby vláda vracející se dovolenkáře za karanténu nějak odškodnila, odmítl.

„Lidé, kteří letos vycestují pryč, vědí o značných rizicích, a proto musí být ve střehu,“ řekl Shapps BBC.

kpc mka