Bratislava bude mít v hlasování o sídlo EMA nakonec 15 soupeřů

Brusel 20. listopadu (zpravodaj ČTK) – V Bruselu vrcholí přípravy na večerní hlasování členských zemí o tom, kam z Londýna kvůli odchodu Británie z EU přestěhovat dvě tamní unijní agentury. Před podvečerním hlasováním tři země oznámily, že stahují kandidaturu svých měst na přesun významnější Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Novinářům to potvrdil český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař. Bratislava, která patří mezi favority, tak bude mít v hlasování nově 15 protikandidátů.

O sídlo EMA přestala mít zájem Malta, Chorvatsko a Irsko. Irský Dublin však zůstává mezi sedmi městy, které s Prahou soupeří o nové sídlo Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA).

„Máme docela silnou podporu, věřím tomu, že se docela jednoduše dostaneme do druhého kola,“ zhodnotil dnes možnosti Prahy Chmelař s tím, že se jednalo dlouho a intenzivně. Za favorita je ale před hlasováním pokládán právě Dublin a také Frankfurt nad Mohanem.

Rozhodnutí trojice zemí odstoupit ze souboje o EMA je důsledkem kalkulací založených na znalosti předcházejících týdnů intenzivního lobbování a uzavírání předběžných dohod o podpoře. Česko dává opakovaně najevo, že v boji o lékovou agenturu podporuje Bratislavu. Její vítězství by ale znamenalo ztrátu šancí Prahy, diplomaté totiž předpokládají „zeměpisnou vyváženost“ přesunu londýnských agentur mezi východní a západní členy sedmadvacítky. „Je to obecný zájem, který bychom měli respektovat,“ domnívá se Chmelař. Princip podle něj „hraje do karet“ nejen Slovensku, ale případně také České republice.

Slovenský ministr zdravotnictví Tomáš Drucker dnes v Bruselu poznamenal, že případné vítězství Bratislavy bude pro Slovensko významné. „Byl by to velký stimul v oblasti podpory vzdělávání, vědy a výzkumu a to nemluvím o navázaných ekonomických prvcích,“ upozornil novináře. Bratislava podle něj přišla s kvalitní nabídkou. „Dnes cítíme obrovský ekonomický a diplomatický tlak, jsou tu silné kandidatury, někteří se vzdali v prospěch jiných. Uvidíme po hlasování,“ poznamenal. Pokud by Slovensko EMA nezískalo, byl by to pro Druckera neúspěch a zklamání.

Jednání byla podle Chmelaře intenzivní, přesto však věc není tak významná, jako budou například rozhovory o podobě budoucího víceletého unijního rozpočtu a tedy o nové velikosti a podobě unijních fondů. „Teď nejde o miliardy. Jde o nějakou symboliku, reputaci, o určité zviditelnění. To je něco zásadního, ale není to nic, na čem by se jednotlivé členské státy úplně lámaly nebo něco, co by vedlo k nestandardním procedurám,“ myslí si.

Nic zvláštního Chmelař nevidí na tom, že přesun agentur je jedna z prvních věcí, které se v souvislosti s brexitem na jaře 2019 nyní v EU reálně řeší. Je podle něj důležité – zvlášť v souvislosti s agenturou pro léčiva – zajistit nerušené fungování této významné instituce.

Podobně to vidí i šéf summitů EU Donald Tusk. „Ať už bude výsledek jakýkoliv, skutečným vítězem je EU27. Zorganizovaná a připravující se na brexit,“ napsal na twitteru.

Jakub Dospiva šeb