Belgie zaznamenala nákazu novou variantou viru, je to první případ v Evropě

Nakaženou je podle RTBF mladá dospělá žena, která nedávno navštívila Egypt a Turecko. Nemá údajně žádnou vazbu na Jihoafrickou republiku, která eviduje výraznější šíření nové, potenciálně nebezpečné varianty. Žena nebyla očkovaná proti covidu-19 ani až dosud nikdy neměla potvrzenou infekci virem SARS-CoV-2.

 

Belgický virolog Marc Van Ranst, jehož laboratoř úzce spolupracuje s agenturou pro veřejné zdraví Sciensano, předtím informoval, že Belgie v souvislosti s variantou B.1.1.529 analyzovala „dva podezřelé vzorky“. Později na twitteru uvedl, že v jednom případě se nákaza potvrdila čtyři dny po nástupu příznaků covidu-19. Aniž by specifikoval pohlaví pacienta doplnil, že daná osoba se 11. listopadu vrátila z Egypta.

 

Výskyt nové varianty koronaviru označované také řeckým písmenem ný před dneškem evidovaly pouze Hongkong, Botswana a Jihoafrická republika. Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví na její šíření upozornilo na čtvrtečním brífinku, na kterém vědci hovořili o znepokojivé kombinaci mutací. Vysoký počet nových rysů by mohl znamenat, že tato podoba koronaviru bude nakažlivější a bude schopna obejít lidskou imunitu.