Back to school aneb Zdravé svačiny

Dostatečná hladina mikroživin je základním předpokladem pro správné fungování organizmu. U dětí to platí dvojnásob! Doporučené denní dávky jsou vodítkem pro stanovení dostatku mikroživin a vhodnosti případné suplementace. Stačí dětem kvalitní strava, nebo je třeba podávat vitaminy v doplňcích? Jak rychle a jednoduše připravit zdravé svačiny do školy a jaký jídelníček děti skutečně potřebují? Vše se dozvíte v našem článku. 

 

VYVÁŽENÝ JÍDELNÍČEK A VITAMÍNY

Děti jsou na nedostatek vitaminů citlivé, proto by měl být jejich jídelníček sestaven opravdu pečlivě. Příčinou nedostatku vitaminů v organismu nemusí být jen špatně vyvážená strava dítěte, ale zvýšená spotřeba vitaminů při fyzické a psychické zátěži. Projdeme si nejdůležitější vitaminy a ukážeme si, jak rozpoznat jejich nedostatek.

Školní stravování je důležité, ovšem podstatné je si připomenout, že základem životního stylu je rodina. Především rodiče by si měli uvědomit, že daleko lepším řešením, než dát dítěti obnos peněz na nákup vlastní svačiny buď ve škole, nebo po cestě, je připravit svačinu doma. Stojí to jistě čas a práci, ale je to investice nejen do zdraví dítěte, ale také do vzájemného vztahu mezi rodičem a dítětem. Navíc pokud rodič časem převede zodpovědnost za přípravu svačiny na dítě a naučí jej připravovat si jídlo do školy, věnuje mu velký dar do budoucna, který se rozhodně vyplatí.

Děti ve škole, hlavně během chřipkového období, snadno onemocní, takže je vhodné podpořit jejich obranyschopnost vyššími dávkami B-komplexu, vitaminu D a C.

 

SUPERPOTRAVINY

Superpotraviny jsou potraviny s vysokým obsahem mikroživin a patří mezi ně např. tučné ryby, vejce, semínka, plody kustovnice čínské anebo zelené potraviny. Lze je přímo konzumovat nebo přijímat v koncentrovaných extraktech či v doplňcích výživy, které obsahují směs extraktů několika superpotravin (nejčastěji práškovité směsi pro přídavek do nápojů a jídel). Výhodou superpotravin a jejich koncentrátů oproti běžné stravě je koncentrovaný obsah mikroživin. Výhodou superpotravin oproti tradičním doplňkům stravy je komplexní obsah mikroživin v přirozené kombinaci a nepřítomnost jakýchkoliv aditiv. Nevýhodou je nemožnost koncentrovaného podání individuální mikroživiny.

 

TA SPRÁVNÁ SVAČINA

Zdravá svačina je důležitá nejen pro dobré soustředění, ale také zabraňuje přejídání. Stále více dětí má problémy s nadváhou, či dokonce s obezitou. Častou příčinou bývá právě absence svačin, která pak vede k večernímu přejídání a mlsání. Správná svačina by měla být složena ze sacharidů i bílkovin a tvořit asi deset až patnáct procent denního příjmu (v závislosti na sportovní aktivitě dítěte).

Důležité je také vždy myslet na dodržování pitného režimu, který i u dětí tvoří jeden a půl až dva litry tekutin. Nejvhodnější je čistá voda, kterou můžete ochutit citronem, mátou nebo ovocem, případně neslazený zelený nebo bílý čaj. Nevhodné jsou naopak jakékoli sladké, nebo dokonce energetické nápoje.

Velkou část svačiny by měla tvořit zelenina a ovoce. A to jak u dopoledních, tak odpoledních svačin. S ovocem je to u dětí snazší – je přirozeně sladké, proto jim více chutná. Horší situace nastává u zeleniny, která se často dětem zdá zbytečná. Rodiče by to ovšem měli vidět jinak a zeleninu alespoň „schovávat“ do pomazánek a dipů.

 

ZDRAVÉ ŠKOLNÍ RECEPTY

Nezáleží na tom, jestli jsou domácí svačiny in, nebo out, hlavní je, aby se váš potomek stravoval opravdu kvalitně. Pokud svačiny odmítá, zkuste mu je zpestřit něčím netradičním. Celozrnným pečivem s tvarohovou pomazánkou a zeleninou rozhodně nic nezkazíte. Kromě klasického namazání z toho můžete připravit i „dospěláckou“ verzi – pomazánku dejte do malé mističky jako dip, pečivo a zeleninu nakrájejte na špalíčky, aby se daly namáčet a přikusovat. Kromě tvarohu můžete zkusit i dip z cizrny nebo červené čočky.

Jahodová kaše

4 lžíce pohankových vloček, 2 lžíce kešu oříšků, 150 g jogurtu, 1 lžička medu a 4 – 5 jahod.

 

Domácí müsli směs

Většina běžných müsli tyčinek a cereálií jsou směsi jednoduchých a složených cukrů z nejrůznějších zdrojů, které jsou slepené dalšími cukry. Dětem zpravidla chutnají právě proto, že jsou tak sladké. Mnohem zdravější verzi můžete snadno připravovat doma. Doporučuji mít doma zásoby mnoha druhů ořechů, semínek a nedoslazovaného sušeného ovoce. Pak už je můžete jen míchat podle aktuální chuti. Pro zpestření zkuste někdy přidat i pár kostek kvalitní čokolády.

 

TIP NA ZÁVĚR

Odmítají vaše děti zdravé svačiny? Změňte druh servírování. Chce to jen čas, trpělivost a být skvělým příkladem.

Díky tomuto videonávodu nebylo přichystání svačin nikdy jednodušší! Přesvědčte se sami!