Autem, letadlem i lodí aneb Jaká jsou specifika cestování s dětmi do zahraničí

Přestože je polovina léta už za námi, ještě necelý měsíc prázdnin nás čeká. Chystáte se s rodinou v srpnu na dovolenou? Cesty do zahraničí s sebou přinášejí určitá specifika, která byste neměli opomenout. Ať už plánujete vyrazit autem do středomořských letovisek, letadlem do exotických krajů, anebo na plavbu jachtou, vždy myslete na bezpečnost svých dětí. V následujícím článku vám přiblížíme několik specifik, která obnáší cestování autem, letadlem nebo lodí.

Do auta nezapomeňte autosedačku, vyřiďte pas dítěti včas

Chorvatsko, Itálie a další destinace na pobřeží Středozemního moře patří mezi oblíbená rodinná letoviska, kam se snadno a za pár hodin dostanete vlastním autem. Nejen proto dnes najdete na jihoevropských plážích nejvíce rodičů s dětmi. Než se ale vydáte na cestu, ověřte si, že jste na ni dostatečně vybaveni. Myslete především na bezpečnost svých malých spolupasažérů. Autosedačka je podle zákona povinná pro děti do výšky 150 cm a váhy 36 kg po celé Evropské unii. Výběr vhodné autosedačky musí především zohledňovat váhu a výšku dítěte. Musí být také technicky a tvarově vhodná do typu automobilu. Novinkou je systém Isofix, který umožňuje připevnit autosedačku ke karosérii, což zvyšuje bezpečnost dítěte. Nezbytností jsou také tří– až pětibodové bezpečnostní pásy, nastavitelné opěrky zad a hlavy a polstrování. Pohodlí je důležité, protože dítě bude v autosedačce sedět mnoho hodin, vysvětluje Lukáš Fiala z internetového obchodu Funbaby.cz, který nabízí široký výběr autosedaček.

Od roku 2012 také platí zákon, že dítě nesmí vycestovat do zahraničí bez platného cestovního dokladu. Vlastní pas tak musejí mít i novorozenci a batolata. Vydání dokladu nějakou chvíli zabere, věnujte se proto jeho pořízení s dostatečným předstihem. Na cestách mějte po ruce také lékárničku se základními medikamenty, které pomohou od případné nevolnosti, a teplé oblečení či přikrývku, které se budou hodit zejména při cestování v noci, kdy bývá chladněji. „Doma nenechávejte ani oblíbené hračky, které dítě v autě zabaví, a na které je zvyklé,“ dodává Fiala.

O cestování letadlem s dětmi informujte cestovní kancelář

Cesty letadlem s malými dětmi bývají často noční můrou rodičů i ostatních pasažérů. Malým cestovatelům zpravidla chybí zábava, bojí se, mají hlad a žízeň nebo jim nebývá dobře. Nedostatek pohodlí si pak kompenzují hlasitým pláčem. Aby váš let proběhl v klidu, měla by předcházet příprava. „Letecké společnosti bývají na děti připraveny, nabízejí často služby, které zohledňují potřeby malých pasažérů. Na palubě se nechte usadit spíše do první řady, tam je k dispozici větší prostor pro vybavení, které k péči o dítě během letu potřebujete. Přenechte dítěti také místo u okénka, aby se mohlo zabavit pohledem ven. Nebojte se požádat letušky, aby vám ohřály vlastní stravu v kojenecké láhvi, případně si předem objednejte dětské menu. Novorozencům a batolatům nezapomeňte vzít dudlík,” radí Lukáš Fiala z e-shopu Funbaby.cz. Problém není ani s výměnou plenek, toalety v letadle bývají obvykle vybaveny přebalovacím pultem.

Předtím, než se vydáte na letiště, ověřte si cestovní podmínky dané aerolinky. Ve většině případů platí, že dítě do věku dvou let musí cestovat na klíně rodiče. Některé společnosti naopak umožňují autosedačky certifikované pro použití v letadle. O tom, že cestujete s dětmi, proto dejte včas vědět cestovní kanceláři, která vám podá informace o možnostech a službách na daném letu. Potřebujete-li přepravit kočárek, můžete si jej vzít až k letadlu, kde je následně uložen do zavazadlového prostoru a při výstupu opět připraven k použití. Jeho přeprava je zdarma. Nutnost cestovních dokladů pro děti platí i v tomto případě. Nezapomeňte si s sebou ani hračky nebo knížky, které ratolestem zkrátí dlouhou chvíli.

 

 

Na jachtu s vestou a bezpečnostní sítí

Jestliže patříte mezi milovníky cestování po vodě, a chcete tentokrát na palubu vzít i své děti, postarejte se především o jejich naprostou bezpečnost. Nad čím se dospělí ani nepozastaví, to může pro dětskou posádku představovat značné riziko. Plavba na jachtě je velkým adrenalinovým zážitkem, je však potřeba seznámit děti se základními pravidly chování na palubě. Stěžejní nutností je nošení záchranné vesty, a to po celou dobu plavby. „Na všechna zábradlí lodi si také nechte nainstalovat bezpečnostní sítě, díky kterým malí neposedové nevypadnou do moře. Pro váš větší klid obalte kajutu i tvrdé předměty na palubě polštáři či jiným měkkým materiálem, aby nedošlo ke zranění. Obzvlášť starostliví rodiče mohou své děti vyzbrojit také cyklistickou helmou,” doporučuje Lukáš Fiala z e-shopu Funbaby.cz.

V kufru by nemělo chybět ani nepromokavé oblečení, které si s sebou zabalte i v období letních prázdnin. Počasí na moři je totiž nevyzpytatelné a kvalitní oděv ochrání před případným deštěm a větrem. Součástí dětské jachtařské výbavy by měla být i pokrývka hlavy, sluneční brýle a opalovací krém, UV záření totiž bývá v jižních krajích intenzivnější. Nezbytností je také pevná obuv, aby si dítě při pohybu na neklidné palubě nezvrtlo nohu. Doma nenechávejte ani dětské cestovní doklady a lékárničku se základními zdravotnickými potřebami, zejména léky proti mořské nemoci. Plavba lodí trvá zpravidla týden, mějte proto k dispozici i vhodnou zábavu, na kterou jsou děti zvyklé v běžném prostředí.

 

 


O e-shopu FunBaby.cz

Internetový obchod Funbaby.cz, který v tuzemsku nabízí široký sortiment kojeneckého a dětského zboží, funguje již od roku 2011. Spolu s ním byly zprovozněny dvě kamenné maloobchodní prodejny s názvem FunBaby, jejichž provozovatelem je firma Baby Direkt s.r.o. představující společnost s 23 letou tradicí v oboru velkoobchodu s dětským a kojeneckým sortimentem. Vizí společnosti je neustále obnovovat a obměňovat své zboží tak, aby nabízela vždy čerstvý, svěží a moderní sortiment. Proto se výrobkové řady obměňují i několikrát v roce, a proto firma stále přichází s novými výrobky. Díky tomu nabízí, jako výhradní dovozce, bez prodlení aktuální novinky významných výrobců jako CAM, BRITAX RÖMER, ZOPA, JOLLY RIDE, NUVITA, WEINA, BUMPRIDER, BABY FEHN, CLIPPASAFE, INJUSA, DOOMOO, OKIEDOG.

 

 

Kontakt

Lenka Rudišová
PR & Media Manager

LESENSKY.CZ s.r.o.
mobil.: +420 777 399 005
e-mail: rudisova@lesensky.cz
Navrátilova 224/1, 616 00 Brno
www.lesensky.cz