Australanka seskočila padákem ve 102 letech pro charitu

Canberra 12. prosince (ČTK) – Australanka Irene O’Sheaová seskok padákem poprvé vyzkoušela, když jí bylo sto let. Od té doby skáče každý rok a letos se stala nejstarším člověkem, který seskok padákem absolvoval. Svým počinem chtěla také upozornit na neurodegenerativní onemocnění, na než před deseti lety zemřela její dcera, a vybrat peníze na charitu, informoval server televize ABC News.

„Irene se ve věku 102 let a 194 dní stala nejstarším člověkem, který kdy seskočil s padákem,“ uvedla na facebooku společnost SA Skydiving, která její výkon organizačně a technicky zaštítila. „Chtěla tím zvýšit povědomí o amyotrofické laterální skleróze (ALS) a vybrat peníze pro (charitu) MND South Australia,“ dodala firma.

Odvážná stařenka musela před skokem ze zhruba 4260 metrů použít kyslíkový přístroj, ale podle instruktorů před krokem nezaváhala. Seskočila připoutaná ke zkušenému instruktorovi, jejich výkon filmovali dva kameramani.

Na zemi na seniorku čekaly tři generace její rodiny. „Co se mě týče, jsem stejná jako všichni ostatní, jen obyčejný člověk,“ řekla místnímu reportérovi na otázku, zda je závislá na adrenalinu.

lsk zdp