Atopický ekzém – jak ho poznáte a jaké mýty ho doprovází?

Autor: redakce | Doporučené články | 24. 2. 2023

Atopický ekzém – jak ho poznáte a jaké mýty ho doprovází?

Ekzémů, tedy onemocnění kůže, je celá řada. Tím nejznámějším je ekzém atopický. Trpí jím 15 až 30 % dětí a 2 až 10 % dospělých. Atopická dermatitida je specifická alergická přecitlivělost kůže jejíž přesnou příčinu se dosud nepodařilo odhalit. Velkou roli hraje genetika a vlivy okolního prostředí. Přečtěte si, jak ekzém poznat, jaké jsou jeho spouštěče a jaké možnosti léčby existují.

Co je to atopický ekzém?

Atopický ekzém je chronické, svědivé kožní onemocnění. Je pro něj charakteristické zarudnutí pokožky, její suchost a loupání nebo zánět.

Základním pravidlem je si ekzém nikdy neškrábat! Viry, bakterie a nečistoty se kvůli narušení kožní bariéry snadněji dostávají do rány a ekzém se zhoršuje. Lidé s ekzémem mají nižší práh pro svědění, a tak stačí lehké podráždění kůže a přichází nutkání se poškrábat. Jenomže tím dochází ke zhoršení ekzému a ještě silnějšímu svědění. Zkrátka začarovaný kruh.

Jak ho poznat? 

Typickým projevem ekzému jsou červené skvrny nebo svědivé pupínky. Kůže ztrácí vodu a hydrataci a tím se zvyšuje suchost pokožky. Je tak více citlivá na okolní faktory jako jsou dráždivé látky a alergeny. Tyto látky zároveň ekzém zhoršují.

Pokud na svém těle pozorujete zduření kůže, zčervenání, puchýřkyzarudlá mokvající místa, co nejdříve se obraťte na svého lékaře. Včasné podchycení onemocnění je základem úspěšné léčby.

Příčiny vzniku atopického ekzému

V populaci je ekzém celkem častým onemocněním. Trpí jím 15 – 30 % dětí a 2 – 10 % dospělých. Vzniká většinou již v dětském věku. Výjimkou ale není jeho vznik až v dospělosti.

Hlavní příčiny vzniku atopického ekzému nejsou jasně stanoveny. Pravděpodobně se jedná o působení několika vlivů najednou. Primární faktor zde hraje dědičnost, dále narušení kožní bariéry, imunita a vlivy životního prostředí. Vzhledem k jeho dědičným predispozicím je pravděpodobné, že pouhý způsob stravování matky v posledním trimestru těhotenství může mít vliv na vznik ekzému.

Zhoršení ekzému má na svědomí i psychický a fyzický stav, alergeny, mikroby (pyly, roztoče a prach) a některé potraviny. Také změna ročních období ovlivňuje stav ekzému, během jarních a podzimních měsíců se může zhoršit.

Nejčastější příčiny:

  • genetika
  • kontakt se syntetickými látkami a vlnou
  • alergeny (pyly, prach a plísně)
  • stres
  • nešetrné mycí a čistící prostředky
  • ústřední topení
  • silná klimatizace

Spouštěče ekzému:

  • změna ve stravování
  • alergie
  • stres
  • domácí zvířata
  • dráždivé látky – horká voda, mýdla, cigaretový kouř, prací prostředky a oblečení, některé šťávy, …
  • hormonální změny
  • mikroorganismy – viry a bakterie

 

Průzkumy ukazují, že největším problémem pro atopiky jsou citrusy, mléčné výrobky, bílé pečivo, alkohol a hlavně sladkosti. Tyto spouštěče dokáží atopický ekzém zhoršit již během několika hodin.

Možnosti léčby

Je nezbytné mít na paměti, že léčba ekzému je časově náročná a nelze se ho zbavit během pár dní. Respektive jeho úplné vyléčení současná medicína neumí. Výskyt ekzému má postupem času recividní průběh a v dospělosti se může výrazně zlepšit. Problém nastává ve chvíli, kdy ekzém vznikl v raném věku.

Cílem léčby je najít vhodné produkty na atopickou kůži a odhalit spouštěče, které zhoršují jeho stav. Léčba se zaměřuje na zmírnění závažných příznaků a zamezení rozšíření ekzému. 

Tyto zásady je nutné dodržovat:

  • optimální péče o pokožku
  • obnova kožní bariéry – hydratace pokožky pečlivým promazáváním
  • úprava životosprávy – vhodné oblékání (bavlněné materiály), hypoalergení mycí a kosmetické prostředky, úprava jídelníčku, odstranění dráždivých faktorů vyvolávajících svědění

Kromě léků na předpis (nejčastěji kortikoidy) je účinná také fototerapie a pravidelná návštěva lázní (sirovodíkové minerální koupele).

 

Mýty o atopickém ekzému

Ekzémem je nakažlivý. Tak tomu opravdu není, ekzém se nemůže přenést ani dotykem, krví nebo slinami. Není nakažlivý.

Ekzém a akné je to samé. Ne, pro ekzém je charakteristická suchá pokožka, pro akné naopak mastná.

S ekzémem se nesmí do bazénu či moře. Může. Ale pozor, chemie v bazénu může ekzém zhoršit. Po koupání je nutné se ihned osprchovat a namazat hydratačním krémem.

Ekzém je způsoben stresem. Není jeho příčinou, ale může zhoršit projevy.

Ekzém zanechává jizvy. Není tomu tak pokaždé, ve většině případů stopy po ekzému zmizí úplně.

Nejlepším promazávadlem je indulona a vepřové sádlo. Svědění odstraní lihové obklady. Tyto masti jsou příliš hutné. Na lihové obklady by měli lidé s ekzémem úplně zapomenout, protože pokožku ještě více vysušují.

Atopici nesmí sportovat. Ne, fyzická aktivita samotná ekzém nezhoršuje.