Aš chce dotacemi podpořit dostupnost lékařské péče, rozdělí 1,5 milionu Kč

„V tuto chvíli máme pokryté praktické lékaře i zubaře. Velmi špatné je to se službami ambulantních specialistů i s pediatry. Jestliže říkáme, že máme pokryté praktické lékaře, tak nevíme, jak to bude za rok,“ řekl Blažek. V současné době působí v Aši dvě desítky lékařů, z toho někteří jsou v důchodovém věku.

 

Radnice dá na vybavení ordinací jeden milion korun a 500.000 korun na ostatní benefity. Ze systému by se například hradila část nákladů na pronájem a energie v ordinaci, příspěvek na dopravu a bydlení, část pořizovacích nákladů na vybavení ordinace a nákup přístrojů. Program předpokládá také přednostní přidělení služebního bytu a výhledově i domu atriového typu pro lékaře, kteří se zavážou v Aši působit.

 

Nově příchozí lékař může získat příspěvek na vybavení ordinace až 200.000 korun, stávající do 100.000 korun. Podmínkou je alespoň pětiletý závazek a provoz ordinace minimálně jeden den v týdnu. Možností jsou i sdílené ordinace s jinými lékaři. Na specifické diagnostické přístroje mohou doktoři dostat až polovinu pořizovacích nákladů, nejvýše ale 500.000 korun.

 

Praktičtí lékaři i zubaři chybí téměř v celém kraji. Programy na zajištění zdravotních služeb nabízí například i v Chebu, Sokolově či v Ostrově. Kromě finančních prostředků na vybavení ordinací nabízí města byty či pozemky či další výhody.