Aplikace Tečka se upraví, aby ukázala i kontraindikaci k očkování

„Kontraindikace musí být zanesené do Informačního systému infekčních nemocí, to je ten centrální systém, kde jsou veškteré informace o testování, očkování a podobně. A ty informace se pak propisují do Tečky,“ uvedl Vojtěch.

 

Na základě kontraindikace zapsané lékařem bude bude Vojtěcha možné hradit až pět PCR testů za měsíc a prokázat se ve službách a na dalších místech, kde jsou covidové certifikáty vyžadovány. „Je to na posouzení daného ošetřujícího lékaře. Ale nebude dostatečná písemná zpráva od lékaře,“ dodal ministr.

 

Kontraindikace u vakcín proti covidu-19 uvádí jejich výrobci. Takzvané souhrny údajů o přípravku zveřejňuje ke všem léčivům Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ministr dříve uvedl, že jsou to prakticky jen alergické reakce. Například u nejčastější vakcíny Pfizer/BioNTech je to podle dokumentu hypersenzitivita na deset uvedených látek včetně kyseliny octové, cholesterolu nebo sacharózy.

 

Už dříve ministr provozovatele vyzval, aby pečlivě covidové certifikáty kontrolovali. Mohou podle něj i žádat doklady totožnosti podobně jako u alkoholu, který nesmí prodat mladším 18 let. „Pokud si není jistý, že je certifikát pravý, tak může požadovat doklad totožnosti. Tato možnost existuje, není to povinnost,“ dodal.