AnyoneGo dokončuje skladný invalidní vozík pro aktivní život

Brno 18. ledna (ČTK) – Brněnský startup AnyoneGo, který dosud vyráběl invalidní vozíky pro psy, dokončuje vývoj skládacího invalidního vozíku pro lidi, který by měl zároveň vozíčkářům umožňovat aktivní život. Stejně jako psí vozíky by měl být z velké části vyráběný na 3D tiskárnách, řekla ČTK marketingová manažerka firmy Jana Varnerová.

Podle zakladatelů firmy jde o unikátní řešení, které firma přihlásila k patentové ochraně pro celou Evropu. „Mnoho vozíčkářů chce být i přes svůj hendikep maximálně aktivních, mít možnost přesunovat se snadno z místa na místo, vydat se za každého počasí do přírody, jezdit na kolo, zkrátka zůstat co nejvíce nezávislých na svém okolí. Přesně tímto směrem se ubírá celý náš koncept,“ uvedl Martin Schenk.

Další ze zakladatelů společnosti a její hlavní konstruktér a designér Jan Jiránek při vytváření nového modelu vozíku vychází z vlastních zkušeností. Po úrazu páteře je už třicet let na tuto pomůcku sám odkázaný.

„Klíčovou vlastností nového konceptu vozíku je především možnost dokonalého složení, které umíme dosáhnout díky zcela novému zpracování konstrukce a tvaru kol. Ta nemají tradiční osu, ale rychloupínací náboj na hřídel, a vzniká tak mezi nimi prostor, do kterého se vozík složí,“ popsal Jiránek. Po složení tak má nový vozík rozměry pouze 61 krát 60 krát 21 centimetrů včetně kol, zároveň si ale uchovává všechny vlastnosti plnohodnotného vozíku s pevným rámem.

„Nový koncept vozíku navíc díky speciálnímu uchycení kol umožňuje rychlé přizpůsobení aktivitě vozíčkáře nebo terénu, kde se chce pohybovat. Například výměna kol za jiná s úpravou na písek nebo naopak sníh zabere doslova jen několik vteřin. Kola se také dají naklápět pod celkem čtyřmi úhly, aniž by klesalo těžiště vozíku. To významně zlepšuje stabilitu vozíku a rozšiřuje jeho využití přesně podle aktuálních potřeb uživatele. Vozík lze také velmi snadno doplnit o elektromotor nebo připevnit na handbike, to všechno na stále stejné základní konstrukci,“ dodal Jiránek.

Společnost má hotové modely vozíku v měřítku 1:2, nyní na 3D tiskárnách vzniká funkční maketa v měřítku 1:1. Určena je pro další testování, topologické zkoušky a optimalizace, na jejichž základě bude možné model dále upravit.