Americký stát Maine jako první zakázal používání chemických látek PFAS

Perfluorované látky se většinou objevují v produktech, které mají odolávat vlhkosti, mastnotě nebo zašpinění. Kromě obalů na jídlo se využívají při výrobě kosmetiky, kuchyňského nádobí, nepromokavých textilií, kytarových strun či pěny do hasících přístrojů. V přírodě se však jen velmi těžko rozkládají a tak se jim někdy přezdívá „věčné chemikálie“.

Řada států v USA i jinde po světě již proti používání PFAS zakročila, nicméně jen částečně a pouze v určité oblasti výroby. Dánsko například jako první země v EU zakázalo používání těchto látek v potravinových obalech.

Podle odhadů vědců se PFAS nachází v krvi 97 procent Američanů a v pitné vodě, kterou konzumuje 100 milionu lidí v USA. Nebezpečné hladiny těchto chemikálií však hlásí vědci z celého světa, kteří je našli i v dešťové vodě, v ledních medvědech u severního pólu, mateřském mléce mnoha žen, či v mořských živočiších. Experti na veřejné zdraví přitom tvrdí, že jediný způsob, jak zabránit další kontaminaci životního prostředí, je zcela zakázat používání těchto látek.

Využití chemikálií při výrobě zboží

Nový zákon v Maine, který byl přijat po letech diskuzí, vyžaduje po výrobcích prodávajících své zboží na území tohoto státu, aby tamním úřadům do roku 2023 sdělili, jaké jejich výrobky PFAS obsahují. Pokud by úřady došly k závěru, že je využití chemikálií při výrobě zboží „v tuto chvíli nevyhnutelné“, mohly by výrobci udělit výjimku. U všeho ostatního zboží bude přítomnost PFAS od roku 2030 zakázána.

„Toto opatření stanovuje silný celostátní precedent, který vysílá jasný signál průmyslu, že se musíme rychle posunout směrem k bezpečnější chemii a pryč od toxických sloučenin, jakými jsou PFAS,“ řekla Sarah Dollová z organizace Safer States, která se zasazuje za přísnější zdravotní regulace na úrovni jednotlivých amerických států.