Aktivisté chystají protestní pochod kolem chvaletické elektrárny

Veltruby (Kolínsko) 1. července (ČTK) – Aktivisté usilující o konec těžby a spalování uhlí v ČR chystají na pátek demonstraci u uhelné elektrárny Chvaletice. Cílem je vyjádřit nesouhlas s případným udělením výjimky z evropských limitů znečištění pro toto zařízení. Od pátku do neděle jsou také plánovány akce nenásilné občanské neposlušnosti, řekla dnes novinářům Marika Volfová z iniciativy Občané za konec doby uhelné. Konkrétní být nechtěla, podle ní by mohlo jít o blokády uhelné infrastruktury. O přesném místě a podobě protestů se bude teprve jednat. V minulosti účastníci například vnikli do lomu Bílina.

Zhruba dvě stovky aktivistů táboří v takzvaném Klimakempu ve Veltrubách na Kolínsku na pozemcích pronajatých od obce, na víkend by podle organizátorů mohla být účast 700 až 1000 lidí. Na programu setkání jsou přednášky na ekologická témata, takzvaná škola klimatické spravedlnosti.

„Veškeré jídlo je veganské a lokální, abychom zmírnili dopady na životní prostředí. O programu rozhodujeme všichni společně,“ přiblížila život v táboře Eva Jašková ze sdružení Limity jsme my. Součástí kempu je například i solární zařízení na výrobu zmrzliny.

V pátek se aktivisté vydají na pochod kolem chvaletické elektrárny, vyrážet budou v 10:00 z Řečan nad Labem. Podle pořadatelů lze do neděle čekat i protesty na dalších místech. Volfová uvedla, že je legitimní „postavit se fosilnímu průmyslu do cesty nenásilnými akcemi občanské neposlušnosti“. Konkrétní však být nechtěla. Připomněla, že v rámci minulého Klimakempu účastníci blokovali část uhelné infrastruktury. Pokud se lidé rozhodnou blokovat fosilní infrastruktury vlastními tělo, jde podle ní o signál, že jde o závažný problém.

Předchozí dva ročníky Klimakempu se konaly v severních Čechách, konkrétně u obcí Horní Jiřetín a Louka u Litvínova. Někteří účastníci loňského protestního pochodu nečekaně vnikli do lomu Bílina. Pokuty za vniknutí do lomu uložil Báňský úřad a za přestupky litvínovský městský úřad. Severočeské doly budou vymáhat soudní cestou škodu, kterou podle těžařů aktivisté způsobili. Škodu vyčíslili na více než 660.000 korun.