9 z 10 lidí svůj orgasmus předstírá nebo zveličuje. Ženy tím chrání ego partnera, muži se vyhýbají diskuzi

Havířov, 5. června 2019 (Ruzovyslon.cz)

Čerstvý průzkum australských odborníků ukázal, že přes dvě třetiny lidí někdy předstírá své vyvrcholení a další zhruba pětina jej poté „přehrává“. Rozšířené je toto jednání zejména u žen. Ty se tak snaží dodat partnerovi pocit, že odvedl dobrou práci, případně jej tak zkouší povzbudit k lepšímu výkonu. Často ale lidé předstírají i kvůli tomu, aby ukončili nudný sex nebo zakryli nevěru.

Jak dokázalo již mnoho průzkumů, předstírání orgasmu je značně rozšířenou záležitostí, zejména u žen. Podle nejnovější studie australských odborníků z Western Sydney University se k tomuto jednání uchyluje celých 68 procent lidí, dalších 22 procent pak svůj orgasmus minimálně zveličuje. To znamená, že celých 90 procent lidí není v otázce svého orgasmu obrazně řečeno pravdomluvných. „Předstírání orgasmu je rozšířené především u žen, dle různých dat se týká zhruba 70 procent z nich. Bohužel za to může i kulturně podmíněná orientace na muže, tedy na to, aby si sex užil především on. Ženský orgasmus je přitom od toho mužského odlišný, více žen například dosáhne orgasmu drážděním klitorisu než vaginálním drážděním. Ženám též pro své vyvrcholení obvykle potřebují více času než muži,“ uvádí Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Předstírání orgasmu jako milosrdná lež

Jaké mají lidé vlastně pro předstírání orgasmu důvody? Uvedená studie zamířila i do těchto vod, navíc přinesla zajímavý vhled do souvislosti daných důvodů a osobnosti člověka. Nejčastěji důvodem je dát partnerovi či partnerce pocit, že odvedli dobrou práci. Platí to především pro ženy. Muži si totiž často myslí, že nedokážou-li dovést ženu k vyvrcholení, zklamali. A ženy, aby je tohoto zklamání ušetřili, tedy raději než přiznat pravdu svůj orgasmus předstírají. Podle zmíněného průzkumu ovšem tento důvod bývá nejméně častý u promiskuitních lidí. Ti obvykle příliš nehledí na to, aby jim vztah vydržel co nejdéle, a proto nemají důvod se k této „milosrdné lži“ uchylovat. Lidé, kteří často střídají sexuální partnery, naopak hojně předstírají orgasmus proto, aby urychlili nebo ukončili nudný sex. Nuda při sexu je ostatně druhým nejčastějším důvodem předstírání vyvrcholení.

Muži raději předstírají, než aby si o problémech museli s partnerkou promluvit

Třetím typickým důvodem je poté snaha sexuální prožitek vylepšit. „Opět platí, že rozšířenější je tento důvod u žen. Ty se snaží předstíráním orgasmu svého partnera rozdráždit a povzbudit k ještě lepšímu výkonu. Větší snaha muže je pak může samotné odměnit skutečným orgasmem,“ vysvětluje Adam Durčák s tím, že muži naopak svůj orgasmus velmi často předstírají proto, aby nemuseli své partnerce vysvětlovat, proč se jim skutečného vyvrcholení nedaří dosáhnout. „Muži konverzace na toto téma nemají rádi, případně se stydí o tom mluvit. Proto se raději rozhodnou pro předstírání,“ doplňuje Durčák. Pětici nejběžnějších důvodů pak uzavírá účelná snaha obelhat partnera. Tento důvod je oproti prvním čtyřem poměrně vzácný, ovšem více jej uvádějí lidé, kteří se tak snaží například maskovat nevěru nebo nespokojenost ve vztahu.

 

O sexshopu Ruzovyslon.cz

 

Ruzovyslon.cz již 16 let mění pohled české populace na sex. V prodejně i e-shopu odborníci vybírají nejzajímavější erotické pomůcky z celého světa, které jsou ideálním prostředkem k experimentům s vlastní sexualitou, posouvání hranic a oživení stereotypního sexu. Součástí odborného poradenství je také tvorba instruktážních videí a testování erotických hraček.