7 tipů na lehké, rychlé a zdravé stravování na cestách

V Brně, 13. července 2016

S příchodem léta nastává období cestování, které je často velmi náročné a vyžaduje velké množství energie. Správným stravováním však tělu dodáte nejen potřebnou energii, ale i další látky, které vám život na cestách usnadní. Sušeným ovocem doplníte důležité vitamíny a minerály, ořechy, semínka či proteinová tyčinka jsou pak výborným zdrojem energie. Kakaovými boby si mimo jiné zlepšíte náladu a probiotika zajistí rovnováhu střevní mikroflóry. Nezapomeňte rovněž na dostatečný přísun vody. V tomto článku vám představujeme 7 tipů na rychlé, lehké a zdravé stravování na cestách.

Tip č. 1: Nastartujte své cestování dávkou sušeného ovoce

Ovoce je výborným zdrojem vitamínů a minerálů. V čerstvé podobě se kazí poměrně rychle a není tak vhodné na delší cesty. Ovoce je však možné vysušit, čímž se výrazně prodlouží nejen jeho trvanlivost, ale sníží se i jeho velikost a hmotnost. „V ovoci po vysušení zůstane pouze 15 až 20 % z původního množství vody, přičemž si zachovává stejný obsah cenných látek s výjimkou vitamínu C, jehož množství se sušením výrazně snižuje. Takto upravené ovoce je stále bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, které jsou díky sníženému množství vody mnohem koncentrovanější,“ sdělil Jan Petr ze společnosti Vitalvibe, která je předním dodavatelem bio a raw doplňků stravy. Díky vysokému obsahu sacharidů je sušené ovoce výborným zdrojem energie a je tak vhodné ke snídani či svačině. Pro cestování se hodí především sušené datle, které obsahují až 66 % přírodního cukru, nebo rozinky, u nichž je obsah cukru pouze o něco málo nižší.

Tip č. 2: Ořechy a semínka jako zdroj tuků

Chystáte-li se na náročný výlet či cestu, budete potřebovat hodně energie. Ořechy i semínka jsou bohaté na nenasycené kyseliny, bílkoviny a vlákninu, čímž se stávají i přes svou malou velikost obrovským zdrojem energie, která vás udrží na nohou po celý den. Vybírejte však pouze ty, které nejsou nějakým způsobem upravované, zejména se vyhýbejte praženým či soleným ořechům. Ty mají mnohem vyšší obsah tuku a tepelnou úpravou ztrácejí antioxidační látky. Sůl dále zvyšuje krevní tlak a dehydratuje. Většina ořechů je bohatých na vitamín E, který je výborným antioxidantem. Vhodné jsou především vlašské ořechy, kešu, mandle či pistácie. Ze semínek jsou pak nejčastěji využívána lněná a chia semínka. Právě chia semínka jsou nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin vůbec a díky svým jedinečným vlastnostem dodávají tělu energii po celý den.

Tip č. 3: Kakaové boby doplní energii a zlepší náladu

Ne nadarmo je kakao považováno za potravinu bohů. Díky tomu, že obsahuje stovky zdraví prospěšných živin, jej výživoví specialisté řadí mezi superpotraviny. Kakaové boby je možné konzumovat samotné či ve formě vysokoprocentní hořké čokolády, která obsahuje alespoň 80 % kakaa. Čokoláda však není vhodná pro cestování do míst, kde panují vyšší teploty, neboť se pak začíná rychle rozpouštět. Právě v takových případech ji perfektně nahradí boby. Kakao je výborným zdrojem rychle dostupné energie, zahání hlad a podporuje koncentraci. Je rovněž bohaté na antioxidanty, hořčík a železo. Díky obsahu serotoninu a dopaminu podporuje dobrou náladu a pozitivní myšlení. Při výběru čokolády je vhodné sledovat, čím je dochucena. Ty nejkvalitnější totiž nejsou doslazovány cukrem, ale agávovým sirupem či kokosovým cukrem, které tolik nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Tip č. 4: Na svačinku doplňte energii proteinovou tyčinkou

Proteinové tyčinky jsou velice vhodnou stravou uzpůsobenou pro cestování. Jsou výborným zdrojem energie, zasytí a zároveň jsou velice skladné. Můžete si je koupit již hotové, nebo si je díky lehké přípravě vyrobit doma sami. Proteiny jsou považovány za základ zdravé výživy, při vyšší námaze to pak platí dvojnásobně. Jsou totiž esenciální stavební hmotou tkání a svalů. Zajišťují jejich růst i regeneraci. Obsah bílkovin by měl být u kvalitní tyčinky alespoň 30 %, ideálně však více. Dále by neměla obsahovat umělá sladidla ani další přidané látky. Na kvalitní tyčinku stačí pouze ovoce, ořechy, některá ze superpotravin a protein v prášku.

TIP č. 5: Probiotika zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry

Během cestování se setkáte s cizími bakteriemi, na které není vaše tělo zvyklé. To pak může vyvolat nepříjemné reakce v podobě průjmů a zvracení v důsledku narušené střevní mikroflóry. Imunitu však můžete posílit konzumací probiotik, která mají pozitivní vliv na udržování rovnováhy mikroflóry tlustého střeva a zvyšují odolnost proti mikroorganismům vyvolávajícím průjmová onemocnění. Probiotika jsou živé kultury obsažené v kysaných mléčných výrobcích. Na tuzemském trhu se v zásadě jedná o všechny výrobky, které uvádějí přítomnost probiotických bakterií Lactobacillus casei, protože splňují normy pro definici probiotik. Takové výrobky totiž musejí obsahovat alespoň milion živých probiotických bakterií na gram výrobku. Celoroční dostatečnou konzumací těchto výrobků vybudujete postačující ochranu vůči cizím bakteriím. Probiotika je možné do těla dostávat i v prášku či kapslích, což je pro cestování mnohem vhodnější varianta.

Tip č. 6: Nezapomínejte na správný pitný režim

Voda je základ života a jako taková je samozřejmě nejlepším prostředkem proti dehydrataci. Existují však způsoby, jak zadržet vodu v těle déle a zajistit tak kvalitnější hydrataci celého těla. Potraviny bohaté na draslík a sodík, jako je například kokosová voda, hydratují mnohem lépe než kupříkladu sportovní nápoje a výrazně tak zvyšují výdrž organismu. „Výborným způsobem, jak udržet vodu v těle, je použít chia semínka. Ty díky svým hydrofilním vlastnostem absorbují až dvanáctkrát více vody, než je jejich hmotnost,“ uvedl Jan Petr. Dále byste se měli vyhýbat nápojům obsahujícím vysoké množství cukru a kofeinu. Tyto látky totiž způsobují dehydrataci organismu, jelikož tělo spotřebovává vodu ke zpracování přijímaného cukru a kofeinu.

Tip č. 7: Mlsné jazýčky uspokojte zdravými sladkostmi

Sladkosti jsou výborným zdrojem energie díky vysokému obsahu cukru. Ne všechny jsou však zdraví prospěšné. Proto na cestách konzumujte pouze ty, které jsou lehce vstřebatelné, mají vysoké nutriční hodnoty a nemají přidaná sladidla a cukry. Výborným příkladem mohou být sušené plody moruše bílé. Ty obsahují vysoký podíl přírodního cukru a jsou tak dobrým zdrojem energie. Obsažené bílkoviny a vláknina pak zahání hlad. Mimoto obsahuje moruše celou řadu dalších minerálů a živin a je tedy výbornou svačinkou. Z Číny pochází i plody kustovnice čínské, v nichž jsou vysoce zastoupeny esenciální mastné kyseliny, vitamíny B, C a E a minerály.

 


O společnosti Vitalvibe

Společnost Vitalvibe, s. r. o. nabízí 100% přírodní produkty na trávení a zažívání, hubnutí, imunitní systém a omega mastné kyseliny. Dodává do ČR vše dle legislativy EU: superpotraviny, vitamíny a minerály, antioxidanty, probiotika a bio potraviny v RAW – syrové kvalitě. Dále i rostlinné proteiny a vše pro regeneraci.

 

Kontakt

Kateřina Madaras

Content marketing a PR

+420 728 601 878

press@vitalvibe.cz

Veveří 127, 616 00 Brno

www.vitalvibe.eu