5 tipů na letní raw pokrmy aneb i nanuk, sýr nebo pizza mohou být zdravé

V Brně, 26. května 2016

 

Pokrmy z živé stravy neboli raw food získávají stále více na oblibě. Lidé totiž objevují neomezené možnosti příprav syrových jídel, které si navíc díky minimální tepelné úpravě uchovávají vysoký podíl vitamínů a živin. Raw food se tak nezastavuje pouze u salátů, raw může být i nanuk, sýr nebo pizza. V následujícím článku proto přinášíme 5 tipů na lehké letní raw recepty, jejichž příprava je snadná a zábavná.

Tip č. 1: Snídaňová granola placka s ovocem

Vhodným lehkým pokrmem může být například granola, tedy směs semínek, ořechů a sušeného ovoce, která se může konzumovat rovnou nebo se použít jako základ pro tvorbu placky. Výsledkem je sladká a především zdravá snídaně, která vás dokonale nastartuje. „Chia semínka, použitá pro tvorbu granoly, dodají potřebnou energii na celý den. Obsahují třikrát více železa než špenát a patnáctkrát více hořčíku než brokolice. Rovněž jsou výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin,“ popisuje Jan Petr ze společnosti Vitalvibe, která v tuzemsku nabízí bio potraviny v raw kvalitě. Kokosový krém s ovocem je pak výborným zdrojem vitamínů.

 

Ingredience na velkou granola placku (průměr 24 cm)

2 šálky naklíčené pohanky

½ šálku sušených brusinek

15–20 velkých datlí

2 vanilkové lusky

1 čajová lžička skořice

špetka himalájské růžové soli

2 lžíce zlatého lněného semínka

1 lžíce chia semínek

 

Ingredience na kokosový krém

2 hrsti předem namočených kešu

1 hrnek domácího kokosového mléka

1 vanilkový lusk

3 lžíce světlého kokosového nektaru

citrónová šťáva z ½ citrónu

 

Ovoce podle chuti

hrozny

borůvky

granátové jablko

 

Postup:

Ingredience na placku smíchejte, rozmixujte v mixéru nahrubo, směs naneste na síto a vytvořte kulatou placku. Poté sušte pří nízké teplotě asi 8 až 10 hodin. Pokud máte rádi lívance, stačí směs pouze rozdělit na více malých placek. Kokosový krém připravíte ve výkonném mixéru rozmixováním surovin do hladka. Placku potřete krémem a ozdobte ovocem dle vašeho výběru.

 

Tip č. 2: Raw magnum

Jestliže milujete nanuky a toužíte po jejich zdravém provedení, tento recept je pro vás ten pravý. Kromě toho, že není nijak náročný na přípravu, obsahuje kešu oříšky, které jsou výborným zdrojem hořčíku. Raw nanuk je ideálním pokrmem pro ochlazení v horkých letních dnech.

 

Zmrzlina (6 ks)

1 šálek kešu, namočených alespoň na 4 hodiny

0,3 l domácího kokosového mléka

3 lžíce světlého kokosového nektaru

1 vanilkový lusk

špetka soli

 

Karamel

2 čajové lžičky mandlového másla

1 hrst datlí

½ čajové lžičky kokosového nektaru

1 lžíce kokosového oleje

špetka vanilky

špetka soli

 

Čokoládová poleva

5 lžic tekutého kokosového oleje

5 lžic tekutého kakaového másla

1 lžíce světlého kokosového nektaru

5 lžic raw kakaa

 

Postup:

Mixujte suroviny na krém do doby, než směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidejte trochu kokosového mléka. Nalijte do formy, přidejte dřívko a nechte zamrazit alespoň na 3 hodiny. Pokud máte rádi čokoládové nanuky, přidejte do směsi trochu kakaového prášku a macy. Na výrobu karamelu bude potřeba rozmixovat rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Výsledkem by měla být podobná konzistence, jakou má karamel. Čokoládovou polevu vyrobíte z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, nektaru a raw kakaa.

V poslední fázi nanuky namočíme v čokoládě, která ztuhne skoro okamžitě. Na řadu pak přichází karamelová vrstva. Přidejte po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a dejte zpět do mrazáku alespoň na 10 minut. Na závěr ještě jednou namočte do čokoládové polevy, posypte nasekanými mandlemi nebo kokosem a dejte zmrazit, než čokoláda ztuhne. A zdravá varianta magnum je na světě.

 

Tip č. 3: Pizza rolky ze sušených rajčat se špenátem

Tento recept je výborný tehdy, když čekáte návštěvu a chcete ji pohostit lehkým a chutným pokrmem k zakusování. Pizza rolky jsou jednoduché na přípravu, krom toho jsou jednotlivé ingredience bohaté na prospěšné látky. Lněné semínko oplývá vysokým podílem vlákniny, omega-3 mastných kyselin, bílkovin a velkým spektrem vitamínů. Slunečnicové semínko podporuje tvorbu serotoninu v lidském těle, který přispívá k dobré náladě.

 

Ingredience:

150 g zlatého lněného semínka

100 g slunečnicového semínka

120 g sušených rajčat (předem namočených)

2 čajové lžičky pizza koření

hrst čerstvého oregána

 

Na sýrovou náplň:

100 g předem namočených kešu

1 lžíce lahůdkového droždí

1 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

1 lžička citronové šťávy

3 lžíce vody

sůl, pepř

 

Na zeleninovou náplň:

hrst špenátu

1 jarní cibulka

 

Postup:

Lněné semínko a slunečnici namelte na moučku. Ze sušených rajčat si vyrobte pastu a smíchejte se semínkovou moučkou. Ochuťte bylinkami a zpracujte do tuhého těsta. Pokud se vám těsto lepí, můžete použít na podsypání moučku z lněných semínek. Vyválejte těsto na rovnoměrnou placku, potřete sýrovou náplní, poklaďte lístky čerstvého špenátu, posypte jarní cibulkou a opatrně za pomoci potravinové fólie viňte do rolky. Tu pak nakrájejte na silnější plátky. Hotové pizza rolky klaďte na síto a sušte asi 10 hodin. Rolky navíc můžete konzumovat i nesušené, v syrové podobě.

 

Tip č. 4: Mandlový sýr se šalvějí

Připravte si netradiční sýr z mandlí, které jsou výborným zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Jsou bohatou zásobárnou hořčíku, železa, vitamínů A, B a E a vlákniny.

 

Ingredience:

150 g celých mandlí

2 polévkové lžíce lahůdkového droždí

1 lžíce mandlového másla

100 ml vody

1 čajová lžička olivového oleje

4 lžíce předem namočeného a rozmixovaného irského mechu

2 lžíce citronové šťávy

1 hrst nakrájené šalvěje, čerstvé pažitky a jarní cibulky

sůl

 

Postup:

Rozmixujte namočené mandle s vodou, přidejte mandlové máslo a zbytek surovin. Výsledkem by měla být tužší sýrová konzistence. Směs nalijte do připravené formy a nechte přes noc ztuhnout.

 

Tip č. 5: Limonáda se zmrzlými květy

Zmrzlá krása jedlých květů a lesního ovoce ozdobí každý váš osvěžující letní drink. Jedlé květy jsou nejen krásným estetickým doplňkem, ale také zdrojem antioxidantů, vitamínů a minerálů. Některé květy navíc obsahují i látky podporující trávení.

 

Ingredience:

forma na led

lesní ovoce

granátové jablko

jedlé květy

maliní

sušená kokosová voda Coco Hydro granátové jablko

 

Postup:

Do formiček na led vložte podle fantazie květy a ovoce a nechte zmrznout přes noc. Ve sklenici rozmíchejte sušenou kokosovou vodu ochucenou granátovým jablkem a přidejte ledové kostky.


 

O společnosti Vitalvibe

Společnost Vitalvibe, s. r. o. nabízí 100% přírodní produkty na trávení a zažívání, hubnutí, imunitní systém a omega mastné kyseliny. Dodává do ČR vše dle legislativy EU: superpotraviny, vitamíny a minerály, antioxidanty, probiotika a bio potraviny v RAW – syrové kvalitě. Dále i rostlinné proteiny a vše pro regeneraci.

 

Kontakt

Kateřina Peroutková

Content marketing a PR

+420 728 601 878

press@vitalvibe.cz

Veveří 127, 616 00 Brno

www.vitalvibe.eu